Muž z Plzeňska vraždil emigranty, dívku zneužíval na mučícím stroji. Jeho hlavu naložili do lihu

Hubert Pilčík může být podle některých kriminalistů vůbec nejhorším sériovým vrahem Česka. Za oběti si totiž vybíral ty, které už nikdo nehledal. V dobách nejhlubší totality nabízel převedení přes státní hranici na vysněný Západ. Jenže místo toho zoufalé emigranty okrádal a zabíjel. Během domovní prohlídky pak policisté zjistili, že má na svědomí něco dokonce ještě horšího. V kůlně držel teprve dvanáctiletou dceru svých obětí a pomocí mučícího zařízení ji sexuálně zneužíval. Redakce CNN Prima NEWS přináší hrůzný příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Emanuel Balley opatrně procházel houštím. Stále se otáčel, i přesto, že měl od svého průvodce jasně dané pokyny, aby postupoval co nejrychleji. Nesl jen to nejzbytnější: pár osobních věcí, šperky a peníze. Zlato a cennosti sháněl několik posledních měsíců. Věděl, že právě to bude po překročení ostře sledované státní hranice jediné spolehlivé platidlo. „Svoboda,“ zasnil se v duchu. „Tady to je,“ otočil se na něj jeho průvodce. Stará hájenka severně od Plzně měla být místem, kde se Balley setká se západním agentem a ten ho pak převede do vytouženého Bavorska. Alespoň tak mu to Hubert Pilčík sliboval a nechal si za to zaplatit. Bylo pozdě večer 6. března roku 1951.

ČTĚTE VÍCE: Manželku na Liberecku zazdil pod vanu, kde se s dcerami koupal. O zmizení mluvil i v televizi

Když na druhý den hasiči dohasili spáleniště, které bývalou hájenku už příliš nepřipomínalo, nestačili se divit. Uvnitř totiž objevili ohořelé tělo. Ještě větší překvapení přišlo s výsledky pitvy. Muž uvnitř uhořel zaživa. Tím ale stopy končily. Všímaví detektivové ještě na místě objevili několik maličkostí. Předměty, které by pomohly určit totožnost neznámého mrtvého, ale chyběly.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Posun přišel až po několika měsících, když lidé objevili zcela náhodou v místě vzdáleném zhruba deset kilometrů další mrtvé tělo. Tentokrát bylo zakopáno v písku a i přes značné stádium rozkladu mrtvoly dokázali kriminalističtí technici přece jen získat důležité poznatky. Lékaři si na pitevním stole všimli nezvyklého zubního zákroku, který byl i přes uplynulé měsíce na čelisti viditelný, a ke štěstí vyšetřovatelů objevili zubaře, který svou práci poznal. Jak policisté zjistili, šlo o Renatu Balleyovou.

Zkušeným detektivům tehdy stačilo pár výslechů, aby si oba případy dokázali spojit. Emanuel Balley i jeho dcera Renata toužili po útěku z tehdejšího Československa, záhadou ale zůstávalo, že odejít s nimi měla i jejich teprve dvanáctiletá neteř. Policie navíc brzy vypátrala jejich příbuznou, které pravidelně chodily dopisy z bavorské strany státní hranice. Krátké zprávy psané dětskou rukou popisovaly, jak se trojici v Německu daří. Příbuzná kromě dopisů detektivům přiznala i vlastní touhu překročit ilegálně státní hranici a dokázala jim přesně popsat adresu muže, který to dokáže zařídit.

Přeživší z Titanicu

Hubert Pilčík žil v malém domku v Senci na Plzeňsku. Ten obýval se svojí manželkou, často ale trávil večery v nedaleké hospodě. Mezi sousedy byl známý hlavně historkou o tom, že byl údajně námořníkem na Titanicu a prý se dokázal z potápějící lodi zachránit. Když vyšetřovatelé tehdy jeho dům prohledali, kromě jeho manželky objevili ještě někoho dalšího. Dvanáctileté zbědované děvče, které senior ve svém domě schovával. Pravidelně ji nutil psát dopisy jejím příbuzným o životě v Německu a zbytek času ji sexuálně zneužíval. K tomu dokonce sestrojil speciální zařízení. Prkno s řemeny, ke kterému byla upevněná dřevěná krabice s dvojitou stěnou. Do té zavíral dívence hlavu, aby nebyl slyšet její nářek.

MOHL VÁM UNIKNOUT NOVÝ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU: Český gangster, který se stal globálním postrachem

Během výslechů Hubert Pilčík příliš nespolupracoval. Vyšetřovatelé se tak mohli jen domnívat, kolik obětí měl na první pohled milý senior na svědomí. Doma ale objevili desítky dámských i pánských šatů, kufrů, bot, šperků a nejrůznějších cenností. Nikdo v tu dobu nedokázal přesně zjistit, kolik lidí Pilčíkovi uvěřilo, že dokáže zajistit cestu za hranice. Muž se přiznal jen k vraždám Balleyových. Krátce na to se ve své cele oběsil. Jeho žena byla za podílnictví odsouzena k pětiletému vězení. Úřady nechaly krátce po smrti Huberta Pilčíka jeho hlavu oddělit od těla a nechat naložit do lihu. Dnes tuto zvláštnost vlastní Policejní muzeum.

Tagy: