Muž, který vzplanul po zásahu taserem, zemřel. Policisté zveřejnili záběry z incidentu

Shořel na policejní stanici

Tragický případ z policejní stanice v americkém městečku Catskill řeší tamní prokuratura. V nemocnici před pár dny zemřel mladý muž, který podlehl zraněním z těžkých popálenin. Ty mu nechtěně způsobil příslušník zákona, když na něj použil taser. Po jeho zásahu začal muž hořet.

Vysoký, mírně dezorientovaný muž přichází na policejní stanici v doprovodu dvou strážníků. Chová se podivně, několikrát klepe na zavřené okno přepážky, posunuje nábytek, pak se začne svlékat. Na služebně se mu snaží domluvit tři policisté. Obsah jejich slov kamery nezachytily.

A pak se to stane. V záchvatu zlosti hromotluk popadne kanystr s dezinfekcí a postříká si hlavu, krk a záda. Trojice policistů ho obklíčí a jeden z nich na něj zamíří taserem. Po zásahu elektrickým proudem muž vzplane. Vyděšení policisté před ním prchají pryč. „Myslím, že se báli, že si ten muž ublíží, a proto zasáhli. Podrobnosti jejich zásahu stále zjišťujeme,“ uvedl policejní velitel Dave Darling.

Záchranka dorazila až za 20 minut

Pak se jeden z policistů vrací a pomáhá muže uhasit. Dlouhé minuty se všichni na stanici dohadují, co dál. Popálený muž chaoticky pobíhá po místnosti. Dobrých dvacet minut trvá, než přijede záchranka, která ho odváží do nemocnice. Tam devětadvacetiletý muž po šesti týdnech, tedy v polovině prosince, zemřel. I když se případ stal už v říjnu.

„Zveřejnění těchto záběrů umožnilo nařízení generální prokurátorky Jamesové, podle níž je třeba video, které její úřad v rámci vyšetřování od policie obdržel, zveřejnit, aby se zvýšila transparentnost a posílila důvěra veřejnosti v této záležitosti,“ uvádí prohlášení Generální prokurátorky New Yorku.

Případ stále není uzavřen. Vyšetřovatelé teď musejí odpovědět na otázky, jestli byl policejní zásah přiměřený situaci a jestli mohli policisté předvídat jeho fatální následky.

Tagy: