Detaily vraždy v Lanškrouně: Partnerku zabil sekáčkem. Bránila se 20 minut, řekl policii

Muž se přiznal k vraždě partnerky v Lanškrouně.

Policie zveřejnila detaily pondělní vraždy v Lanškrouně

Policie zveřejnila detaily pondělní vraždy ve městě Lanškroun v Pardubickém kraji. 65letý muž podle ní zaútočil sekáčkem na maso na svou spící partnerku. Žena se po probuzení podle kriminalistů zhruba dvacet minut bránila, nakonec ale boj o život prohrála. Pachatel se ještě téhož dne přišel sám udat na policii. Ženu prý zabil, protože se obával o její budoucnost.

K vraždě mělo dojít v pondělí kolem páté hodiny ráno v bytě ve městě Lanškroun. 65letý senior tam měl usmrtit svoji o 12 let mladší přítelkyni. K hrůznému činu ho údajně dovedlo to, že mu mohlo hrozit vězení za jinou trestnou činnost.

„Uzrála v něm myšlenka, že tu ženu, kterou měl prý jinak strašně rád, nemůže nechat skončit někde pod mostem, jak uváděl. Tak se rozhodl, že ji zabije a poté sám spáchá sebevraždu,“ řekl vedoucí oboru obecné kriminality Milan Šimek.

Partner si promýšlel i samotnou vraždu. Podle vyšetřovatelů chtěl vymyslet způsob, jak to udělat co nejvíc bezbolestně, což se ale zvrtlo. Přichystal si starý sekáček na maso a gumovou rukavici. Spící ženu poté napadl v posteli. První ranou ji ale probudil, zděšená žena na něj křičela, co to dělá, a snažila se utéct.

Dvacetiminutový souboj

„Ženu pak pronásledoval. Stále ji napadal sekáčkem. Ona se snažila dostat pryč z bytu vchodovými dveřmi, ale muž ji zatáhl zpátky. Zavražděná měla být v docela dobré fyzické kondici. Souboj podle podezřelého trval víc než 20 minut,“ popisoval Šimek detaily vyšetřování.

Sousedé kvůli neobvyklému hluku z bytu přivolali městskou policii. Když dorazila hlídka na místo, muž ji ubezpečil, že je vše v pořádku. Policisté zatím neuvedli, jestli v tu chvíli ještě žena za dveřmi bojovala o život, nebo už byla po smrti.

„Soused si stěžoval, že tam byl nějaký šramot. Prý jako by skučelo nějaké zvíře. Když strážníci zazvonili, pán se vymlouval na porouchaný zvonek a ubezpečil je, že je vše v pořádku. Tak odjeli,“ vysvětlil smutné okolnosti velitel lanškrounských strážníků Stanislav Popelář.

Mrtvolu ozdobil květinami a svíčkami

Partner se po činu vykoupal, převlékl a odešel na několik hodin do města. „Když se vrátil, vytvořil kolem jejího těla malý oltáříček. Dal na něj květiny a několik svíček,“ dodal Šimek.

Sebevraždu nakonec obviněný nespáchal, zato si sbalil do vězení několik tašek. V pět hodin odpoledne pak zavolal na linku 158 a sám se policistům udal. Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové čekají obviněného psychologická i psychiatrická vyšetření. Dodala, že je pravděpodobné, že muži bude za promyšlenou a trýznivou vraždu hrozit 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Tagy: