Jak žáci reagují na vraždu na pražském učilišti? Psycholožka prozradila podrobnosti

Záběry od pražské SOU Ohradní, kde měl 31. března 2022 student zabít mačetou učitele školy.

Rozhovor s Galinou Jarolímkovou

Od vraždy učitele v budově středního odborného učiliště v pražské Michli uběhl týden. Studenti i pedagogové se snaží s bezprecedentní situací vyrovnat. Podle psycholožky Galiny Jarolímkové brutální vražda nejvíce poznamenal třídu, do které docházel údajný útočník, a třídu, která se nacházela naproti kabinetu zavražděného učitele. Jarolímková to řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Mělo jít o osobní spor. Přesně před týdnem měl 19letý student ve škole v Ohradní ulici zavraždit svého učitele mačetou. Galina Jarolímková, která se nyní snaží žákům pražského učiliště pomoci psychologickou asistencí, naznačila, že incident nejvíce poznamenal dvě konkrétní třídy.

„Žáci třídy v maturitním ročníku masakr bezprostředně viděli. Jejich třída je totiž naproti kabinetu zavražděného učitele. Další nejvíce zasaženou třídou byli spolužáci údajného vraha. Tyto dvě třídy potřebují největší podporu z celé školy,“ uvedla psycholožka.

Jarolímková v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznala, že zatím není schopná posoudit dopady masakru na jednotlivé studenty. „Výpovědi žáků byly velmi různorodé. Každý krizové situace prožívá jinak. Není to záležitost na jeden či dva týdny. Musíme se školou nadále spolupracovat, ať už jde o studenty nebo učitele,“ dodala.

Psycholožka mimo jiné prozradila, že na školu dochází i sourozenec žáka, který měl vraždu spáchat. S bratrem podezřelého prý psychologové pracují nejintenzivněji.

Útočník podle vyšetřovatelů napadl učitele ve čtvrtém patře budovy školy v jeho kabinetu. Učitel napadený mačetou přes snahu přivolaných záchranářů zraněním na místě podlehl. 19letého mladíka podezřelého z vraždy zatkli kriminalisté z oddělení vražd asi hodinu po útoku v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Hrozí mu i doživotí.

Tagy: