Chtěl napadnout Babiše, teď mu hrozí vězení. Pojď na férovku, vyzýval útočník ochranku

Úřad vlády ČR

Ozbrojený 33letý muž, který ve středu vnikl na Úřad vlády, měl u sebe plynovou zbraň a nůž. Podle policie je podezřelý ze spáchání trestného činu výtržnictví a násilí proti úřední osobě a hrozí mu až šest let za mřížemi. Během incidentu vyzval ochranku na souboj.

„Případ se stal ve středu 24. listopadu kolem poledne. Na Úřad vlády přišel 33letý muž s tím, že by chtěl předat písemnost konkrétní osobě. Pracovnice mu vysvětlila, že to není možné a zdůraznila, ať dopis nechá na vrátnici, kde dojde k předání,“ řekl pro CNN Prim NEWS pražský policejní mluvčí Jan Rybanský.

Muž odmítl a dožadoval se osobního předání. „Jeho verbální agrese se začala stupňovat, ochranná služba muže opakovaně vyzvala, aby se choval slušně. Muž se na ně obořil a se slovy ‚Pojď na férovku‘ pravou rukou sáhl pod kabát, kde měl pistoli,“ popsal mluvčí.

Ochranka okamžitě zareagovala a z obavy, že zaútočí, agresora za pomoci donucovacích prostředků zadržela a zbraň zajistila. „Muži hrozí za spáchání trestného činu, výtržnictví a násilí proti úřední osobě až šestiletý trest vězení. V současné době je v lékařském zařízení v Bohnicích,“ dodal Rybanský.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že útočník přišel za ním. „Samozřejmě nám vyhrožují. Včera (ve středu) sem přišel takovýto borec a chtěl mě napadnout. Měl tadytu kudlu, tu pistoli a policie ho zpacifikovala na vrátnici. Ano, i takové věci se stávají,“ zmínil Babiš ve videu, které zveřejnil na internetu.

Policie na svém Twitteru okomentovala stále přibývající násilí vůči autoritám z oboru zdravotnictví, ústavním činitelům a zdravotnickému personálu. „Policie ČR sílící útoky a projevy agresivity vnímá. Pachatele 4 z 5 mediálně známých útoků, ke kterým došlo v posledních dnech, jsme dopadli a vedeme s nimi řízení,“ informovali veřejnost.

Zároveň dodali, že speciální týmy kriminalistů také stále monitorují kyber prostředí a v této souvislosti už stíhají desítky „internetových hrdinů“, kterým za nebezpečné vyhrožování hrozí až tři roky za mřížemi.

Babiš čelil výhrůžkám již v minulosti. Na konci února v Partii na CNN Prima News uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům. Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku a policie ho obvinila za vydírání. „Ten pán mi napsal omluvný dopis,“ uvedl Babiš v půlce dubna. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.

Tagy:
pistole policie Twitter Španělsko násilí zbraně nůž Andrej Babiš krimi ANO 2011 Úřad vlády Praha Jan Rybanský Policie České republiky Úřad vlády České republiky