Nám nevadí hidžáb, tak ať v Kataru tolerují mé bikiny. Vyzývavá fanynka se vězení nebojí

Katarští pořadatelé fotbalového mistrovství světa rozeslali před začátkem šampionátu do různých koutů planety jasné instrukce, co s sebou do Perského zálivu nebrat a jak se na místě chovat. Mimo jiné apelovali na to, aby fanynky nechaly doma vyzývavé oblečení. Chorvatská modelka Ivana Knöllová požadavek na dress code ignorovala. A na turnaji se stará o pořádný rozruch.

„Návštěvníci by měli prokázat respekt k místní kultuře tím, že se vyhnou přehnanému odhalování na veřejnosti,“ vzkázali hostitelé šampionátu před turnajem. Na pomyslném „blacklistu“ se tak ocitla trika a šaty s hlubokým výstřihem, přiléhavé oblečení nebo bikiny.

Apel konzervativně laděného státu nicméně ne všichni vyslyšeli. A miliony lidí po celém světě nyní ví, že katarským úřadům nedělá příliš radosti zejména Ivana Knöllová. „Když jsem si přečetla doporučení, jak se tady mám oblékat, byla jsem zděšená. Zákaz ukazovat ramena, kolena, břicho a všechno ostatní. Říkala jsem si: ,Pane bože, žádné takové oblečení ani nemám,‘“ řekla webu TMZ Sports.

Na svém Instagramu – na němž přibývají sledující raketovým tempem a blíží se milionové hranici – se pochlubila už mnoha fotografiemi z dějiště mundialu v různých odvážných outfitech.

Chorvatská modelka na sebe strhává pozornost i přímo na stadionech, kde sledovala – rovněž ve vyzývavém oblečení – především zápasy „šachovnicové“ reprezentace, za kterou po světě cestuje dlouhodobě. Mnozí lidé se ptají, jestli svým provokováním neriskuje u háklivého národa například i zatčení. V lepším případě vysokou pokutu.

Ale podle všeho nečelí žádným komplikacím. „Místní mi potvrdili, že můžu nosit, co chci. Jen ne v úředních budovách,“ poznamenala. Zvláště jeden příspěvek vyvolal ohromný ohlas. „Nevěděla jsem, že moje video, jak se procházím v bikinách u moře, bude tak velká věc. Mluví o tom celá země. Všichni mě tu znají a vnímám, že mě přijali,“ uvedla.

Oficiální stanovisko Kataru je ale jiné. Což Knöllová odmítá pochopit. „Popravdě jsem byla dost naštvaná, protože jestliže nejsem muslimka a my v Evropě respektujeme hidžáb a nikáb, tak by také oni měli respektovat náš způsob života, naši kulturu a víru,“ popisovala dále.

A tak bude i po zbytek pobytu na Blízkém východě pokračovat ve stylu jí vlastním. Z pobytu za mřížemi strach nemá. „Chci být sama sebou a nemyslím si, že můžu někomu ublížit tím, že si vezmu bikiny. Pokud si tohle zaslouží zatčení, no tak mě zatkněte,“ zdůrazňuje.

Tagy:
Evropa Instagram oblečení kultura věznice Blízký východ fotbal Katar sport chorvatská fotbalová reprezentace hidžáb Mistrovství světa v Kataru 2022 fanynka oděv Ivana Knöllová