Štěně vylekaly stíhačky, pak ho střelil myslivec. Majitelé nešetří kritikou, najali právníka

Policisté řeší případ zastřeleného štěněte

Zastřelené štěně

Případ zastřeleného štěněte u Nového Města na Moravě vzbuzuje velké emoce. Čtyřnohého miláčka rodiny vyděsil přelet stíhaček a utekl do lesa, kde si ho vzal na mušku myslivec. Rodina se se ztrátou psa nechce smířit a obrátila se na policii. Ročně myslivci zastřelí stovky psů a tisíce koček. Zdrcení majitelé se dožadují změny zákona, která by beztrestnému střílení zamezila. Tématu se věnuje redakce CNN Prima NEWS.

Tento týden by štěně border kolie Theo oslavilo 10 měsíců. „Nemůžete snad být ani člověk, abyste tohle udělali, obzvláště, když víte, že se v okolí ztratil pes. Jak může někdo jít a zastřelit ho?“ popsala majitelka zastřeleného psa Eliška Šišková pro CNN Prima NEWS. Právě ona našla svého psa bezvládně ležet v lese, asi kilometr a půl od zahrady, ze které štěně i s vodítkem uteklo po přeletu stíhaček.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný výtržník na fotbalovém hřišti. Zápas v Argentině narušil pes, hráči ho naháněli marně

„Pes byl nalezen zastřelen na území myslivecké honitby, byl prostřelen desítkami, možná i stovkami broků,“ popsal advokát Robert Plicka, kterého rodina najala. Policie v současné době zjišťuje informace, kdo se daného jednání mohl dopustit.

Trest pro viníka si přeje nejen rodina, ale také petice, která koluje i po sociálních sítích a podepsaly ji už tisíce lidí. „Theo byl trojbarevný a kolem krku měl široký bílý pruh, není možné, aby si ho spletli s vlkem nebo liškou,“ popsala zdrcená maminka Elišky Gabriela Šírová. Podle dívčina dědečka by podobným lidem neměli patřit zbraně do ruky.

Myslivec by v žádném případě neměl zmáčknout spoušť, pokud v hledí uvidí plemeno psa, které patří do některé z následujících kategorií – ovčácká, lovecká, slepecká, zdravotnická, záchranářská a služební. To tedy platilo i pro Thea, jako zástupce ovčáckých psů.

„Nic o tom nevíme, mrzí nás, co se kolem toho děje. Byli jsme na policii podat vysvětlení, které po nás požadovali,“ vyjádřil se k situaci předseda mysliveckého sdružení Háj Slavkovice František Mužátko.

„Ročně myslivci zastřelí stovky psů a 8 až 10 tisíc koček,“ popsal advokát. I proto navrhuje, aby policie případ posuzovala mnohem přísněji – ne jen jako přestupek.

Podobný incident se udál také minulý rok v únoru, kdy myslivci zastřelili na Opavsku fenku border kolie. Desetiletou Dixie si muž z posedu spletl s liškou. Přestože od incidentu uběhlo již 12 měsíců, případ stále není u konce. „Když jsme procházeli kolem stromu, ozvala se nad námi rána. Když jsem se otočila, tak Dixie už ležela na zemi, moje první myšlenka byla, že ji musím zachránit. Bohužel už jí nebylo pomoci, umírala prý dlouhé minuty,“ popsala událost majitelka fenky.

Podle myslivce, který se po incidentu zdráhal slézt z nedalekého posedu, nešlo poznat rozdíl mezi liškou a psem. Případem se nejprve zabývali policisté. Podle nich se nejednalo o trestný čin, ale jen o přestupek, který mají na stole úředníci.

„Jediné, o čem bylo rozhodnuto, je o mém přestupku, vinnou jsem byla shledána já, ne myslivec. Ačkoliv mi vyměřili jenom napomenutí, tak s tím nesouhlasím, protože v něm byly uvedeny nepravdivé informace. Podle nich byla Dixie zastřelena 50 metrů od posedu, což není pravda,“ říká majitelka border kolie. Psa prý měla mít na vodítku. O vině myslivce ještě úředníci nerozhodli. Podle informací CNN Prima NEWS by měl mít myslivec dočasně pozastavenou povolenku k lovu, což platí pro místní honitbu, jinde ale lovit může dál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hříchy českých řidičů: Agresivní vybržďování i ostré předjíždění. Kdy je riziko nejvyšší?

Tagy: