Na aukci míří unikátní růžový diamant. Může se prodat až za 800 milionů korun

Největší purpurově růžový diamant bez jediné vady, který se kdy objevil v aukci, pojmenovaný Sakura může být v příštím týdnu v Hongkongu vydražen až za 38 milionů dolarů, což v přepočtu činí asi 798,5 milionu korun. Může se tak stát i nejdražším purpurově růžovým diamantem prodaným v aukci, informoval web CNN.

Diamant Sakura pojmenovaný podle japonského slova označujícího třešňový květ má 15,81 karátu. Kámen je umístěn na jednoduchém platinovém prstenu a je klasifikován jako „vnitřně bezchybný“, což znamená, že jakékoliv skvrny jsou viditelné pouze při velkém zvětšení. Podle vedoucí oddělení šperků aukční síně Christie's Vickie Sekové to je velmi vzácné, protože růžové diamanty obvykle obsahují „hodně zrnitosti“.

Podle tiskové zprávy aukční společnosti Christie's je diamant rovněž klasifikován jako „fancy vivid“ (fantazijně zářivý), což rovněž přispívá k jeho vyšší ceně. Tímto přízviskem se totiž pyšní pouze čtyři procenta růžových diamantů. Jedinečnost Sakury spočívá i v jeho velikosti, ani ne 10 procent růžových diamantů totiž váží více než pětinu karátu.

Sakura může překonat rekord nejdražšího purpurově růžového diamantu prodaného v aukci. Ten současný drží The Spirit of the Rose, 14,8karátový diamant, který byl v loňském roce v Sotheby's vydražen za 27 milionů dolarů (567,4 milionu korun).

Historický rekord na aukcích drží 59,6karátový růžový diamant pojmenovaný CTF Pink Star, který byl v roce 2017 prodán za 71,2 milionu dolarů (1,5 miliardy korun) v hongkongské pobočce Sotheby's.

Tagy: