Na Česko se ženou bouřky ze západu. Po tropech rázem přijde první sníh, kde napadne?

Bouřky v Praze

Počasí (8. 9. 2024 07:16)

Období vysoce nadprůměrných teplot v neděli skončí a dojde k prudkému ochlazení, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V příštím týdnu se očekávají intenzivní deště, na Sněžce může napadnout i první sníh.

Zatímco v neděli se ručička teploměru vyšplhá až k 32 stupňům, od pondělí se výrazně ochladí. „Příští týden přinese teploty o 10 až 15 °C nižší a také srážky, kterých by mohlo být hlavně ke konci pracovního týdne ve východní polovině ČR opravdu hodně,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Studená fronta se do Česka dostane ze západu. „Během (nedělního) večera a noci přinese pak postupně na celé území déšť, zejména na západ Čech i možné bouřky. Celkové úhrny srážek budou ale hodně ovlivněny tím, kde přesně se vyskytnou právě vnořené (vnořené v plošnějším dešti) přeháňky a bouřky. Lokálně tak může napršet i kolem 30 mm, na řadě míst ale spadne jen do 10 mm,“ napsali meteorologové.

Na riziko bouřek upozorňuje i organizace Czech Thunderstorm Research Association. „Předpovědní modely počítají s možným výskytem bouřek zejména v západních Čechách během noci na pondělí. Během rána pak například také v oblasti východních Čech a Moravy. Ojedinělé bleskové výboje s přechodem fronty však nelze zcela vyloučit kdekoliv,“ uvedla na Facebooku.

Experti z Českého hydrometeorologického ústavu podotkli, že další studená fronta přejde území Česka ve středu večer nebo v noci na čtvrtek. Za ní pronikne od severozápadu ještě chladnější vzduch. „Ten ale nepřejde patrně celé území naší republiky, ale vytvoří ve východní polovině víceméně stacionární a ostré teplotní rozhraní, na kterém se dle současných modelů vyskytne od čtvrtka až do víkendu trvalejší a vydatnější déšť,“ uvedli meteorologové.

Dodali, že situace je ale zatížena velkou prostorovou a časovou nejistotou. „V rámci trvalejších a vydatnějších srážek ve východní polovině republiky nejsou vyloučeny i úhrny za toto období kolem 50 mm, na návětrných stranách hor (patrně Jeseníků a Beskyd) mohou být i několikanásobně větší,“ sdělili.

Na vysoký úhrn srážek upozorňuje i spolek Metro včasné varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v Evropské unii. „Od čtvrtečního rána do nedělního rána by Českou republiku mohlo zasáhnout vydatné až extrémní pásmo srážek. Modelové předpovědi počítají, že do příští neděle spadne okolo 120 mm srážek, čím více k jihozápadu, tím více srážek. Zatím modelové předpovědi počítají až 200 mm,“ uvedl na svém Facebooku.

ČHMÚ zároveň uvedl, že se může vyskytnout i první sníh. „Spolu s ochlazením také není vyloučeno, že se ve čtvrtek a v pátek na Sněžce objeví přechodně i první sněhové vločky. O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne,“ napsali meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dlouhodobá předpověď meteorologů: Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Tagy: