Dlouhodobá předpověď meteorologů: Jaký bude podzim a kdy přijde první sněhová nadílka?

Podzim

ZPRÁVY PLUS (243)

První zářijový týden přinesl vysoké letní teploty. Postupného ochlazování se dočkáme až od druhého týdne nového školního roku. V pořadu Zprávy plus to řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Filip Smola. První sněhová nadílka by pak podle něj mohla přijít již kolem poloviny listopadu.

Do Česka bude v průběhu prvního zářijového týdne od jihu a jihovýchodu i nadále proudit teplý vzduch. „Kvůli tomu se teploty v Česku až do příští soboty, zejména na jižní Moravě, dostanou až přes 30 °C,“ uvedl Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Svět trápí extrémní počasí. Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

Podle něj by teploty v následujících dnech měly postupně klesat, nepůjde však o skokové ochlazení. „Od 9. do 15. září by se denní teplotní průměr měl pohybovat okolo 22 °C. O týden později klesne na 19 až 20 °C,“ řekl meteorolog.

Srážky pro toto období se budou pohybovat v dlouholetém průměru, tedy okolo 10 až 15 milimetrů napršené vody každý týden.

Nadprůměrně teplá zima

První sněhové vločky v Česku Smola očekává kolem poloviny října. „Průměrné datum prvního sněžení na horách bývá mezi 10. a 20. říjnem. Ve středních polohách můžeme sníh očekávat někdy okolo poloviny listopadu a v nížinách se dočkáme někdy koncem listopadu,“ sdělil Smola.

Přesné množství sněhu, které napadne, se ale podle něj nedá odhadnout. „Zima bude srážkově průměrná, takže by mělo napadnout mezi 100 a 160 milimetry srážek. Ale zároveň bude teplotně nadprůměrná, tudíž budou padat spíše dešťové srážky. Kvůli tomu sněhu v nižších polohách moc nebude,“ řekl Smola.

Teplejší zima ale podle meteorologa neznamená, že se nedočkáme mrazivých dnů. „Může se stát, že k nám pronikne arktický vzduch a ochladí se,“ dodal Smola.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Japonsko zasáhl tajfun Šanšan. Očekávají se extrémní škody, evakuovat se musely miliony lidí

Tagy: