Na Česko se ženou silné bouřky, meteorologové zpřesnili výstrahu. Hrozí i krupobití

Hasiče v Děčíně zaměstnává bouře

O víkendu náš čekají tropické teploty

Nejsilnější bouřky budou ve čtvrtek odpoledne pravděpodobně na jihu Čech a jihu a východě Moravy. Hrozí nárazy větru až 90 km/h, větší kroupy a krátkodobé srážkové úhrny až 30 milimetrů. Výstrahu zpřesnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky ustávat.

Pro část Jihočeského kraje a Vysočiny platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí od 12:00 do 21:00. Pro Zlínský kraj a části Jihomoravského a Olomouckého kraje je stejná výstraha v platnosti od 14:00 do 21:00.

Ve zbytku Moravy, části středních Čech, Vysočiny a krajů Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického je vyhlášená výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí. Její platnost končí rovněž ve 21:00.

V silných bouřkách se mohou lokálně zvednout hladiny malých toků, hrozí zatopení sklepů, podchodů nebo podemletí komunikací. Nárazy větru mohou vyvracet stromy a lámat větve. Podle meteorologů lze očekávat škody na majetku, výpadky elektřiny a problémy v dopravě.

Naopak v severozápadní polovině Čech hrozí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Vzhledem k očekávanému suchému a velmi teplému období je výstraha pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký platná do odvolání.

Tagy: