Český trh se plní moukou z Ukrajiny. Je výrazně levnější, zemědělci žádají omezení

České pěstitele trápí dovoz namleté mouky z Ukrajiny.

České pěstitele trápí dovoz namleté mouky z Ukrajiny

České pěstitele a výrobce netrápí už jen ukrajinská pšenice. Na český trh se podle nich dostává i namletá mouka z Ukrajiny. A to buď přímo, anebo přes Polsko. Upozorňuje na to Svaz průmyslových mlýnů ČR. Žádá, aby Česko mohlo do budoucna dovoz takové mouky regulovat.

Dovozy dál drtí české zemědělce. „My se dokonce potýkáme s tím, že se tady objevuje ukrajinská mouka a její ceny jsou nižší než ceny té tuzemské,“ uvedl pro CNN Prima NEWS člen představenstva Svazu průmyslových mlýnů ČR Pavel Filip. Dostává se k nám nejen přímo z Ukrajiny, ale také přes Polsko. „To, co se objevuje na severní Moravě, je o tři koruny levnější než tuzemská mouka,“ podotkl Filip.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček

Zatím se prý jedná o zanedbatelné množství. Jenže rychle roste, jak ukazují i data. Loni se objem mouky dovozené přímo z Ukrajiny meziročně téměř zdesetinásobil. Rostou i dovozy mouky z Polska, a to čtyřnásobně. Není jasné, jaký je její původ.

Mlynáři po ministerstvu zemědělství chtějí, aby se mouka dostala na seznam produktů, jejichž dovoz z Ukrajiny bude možné omezit. Zatím je na seznamu jen cukr, vejce a drůbež. Podle resortu zemědělství se ale diskuse o pravidlech dovozu nemůže týkat zpracovaných produktů, tedy ani mouky. „Pan ministr vůbec nepožadoval, aby se to rozšířilo o jakékoli další položky, přestože ví, že obiloviny a olejniny jsou základem celého našeho zemědělství,“ sdělil europoslanec Martin Hlaváček (ANO), který je autorem pozměňovacího návrhu na zavedení cel na dovozy z Ukrajiny.

Na seznamu nakonec není ani ukrajinská pšenice. „Nám spíše připadá důležité, abychom se bavili o dovozech obilí z Ruska, které představuje poměrně velký problém,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS). „Chtěli bychom, aby se sem nedováželo z třetích zemí, aby to nebylo o tom, že si všechno dovezeme,“ popsal jeden ze zemědělců.

Tagy: