Bednář: Sankce na obilí jsou politická hra. Zemědělcům pomohou, ale poškodí spotřebitele

S řadou jejich požadavků lze souhlasit, řekl ekonom Milan Bednář v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ke středečním protestům zemědělců, které v Česku proběhly v několika větších městech i na hranicích. Celou debatu je však potřeba racionalizovat.

„Máme zde dvě dimenze problému. Tou první je byrokratická zátěž a přestřelené cíle v rámci Green Dealu. S touto dimenzí lze jednoznačně souhlasit. S dalšími věcmi, jako jsou dotace a dovoz ze třetích zemí, tak jednoznačně již souhlasit nelze,“ řekl Bednář.

ČTĚTE TAKÉ: Protesty zemědělců pomalu končí. Traktory opět blokovaly dopravu, vláda ustoupit nehodlá

Zemědělcům klesly ceny, a tím dramaticky i jejich zisky. Nyní hledají příčiny. Cílem by však podle Bednáře mělo být celou debatu zracionalizovat.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) slíbil, že na jednání ministrů zemí EU bude usilovat o zařazení ruského obilí na sankční seznam. Přínos toho opatření však podle Bednáře nemusí být nutně jen pozitivní. „Z ekonomického hlediska, pokud omezíme dovoz obilí, ať z Ruska nebo Ukrajiny, pomůžeme zemědělcům, ale poškodíme spotřebitele. Je to politická hra. Balancujeme na hraně mezi zemědělcem a spotřebitelem. Já bych se tímto směrem nehnal,“ řekl ekonom.

Vysoká cla by mohla poškodit celé evropské zemědělství. „Kdybychom se uzavřeli a nastavili velmi vysoká cla, vůbec nic to nevyřeší. Budou pouze vysoké ceny a technologicky začneme zaostávat, tudy cesta nevede. Podle mě musíme jít cestou omezení Green Dealu, odstranění byrokracie a narovnání nerovných dotací,“ řekl Bednář.

Zemědělci se snaží získat veřejnost na svou stranu a tvrdí, že pokud budou splněny jejich požadavky, zákazníci budou mít v obchodech levné a kvalitní české produkty. Bednář s tím z části souhlasí. „Jako společnost jsme si řekli, že zemědělce budeme určitým způsobem dotovat, že je to pro nás priorita. To je naprosto legitimní. Pokud tento sektor regulujeme, musíme dotovat, což s sebou přináší řadu dalších problémů, o kterých jsou tyto debaty,“ řekl Bednář.

Čeští zemědělci se ve svých protestech přidali ke svým zahraničním kolegům. Jejich cíle však nejsou vždy stejné. „Některé problémy, jako ceny, jsou celounijní, ale v rámci celé Evropské unie jsou podmínky zemědělců nerovné a jejich motivace je různá. Například v Německu jde o daňovou politiku. Každý stát se snaží orientovat na tu oblast, kde ty podmínky jsou pro ně nejvíce nerovné,“ sdělil ekonom.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dostálová: ANO chápe nářky zemědělců. Je potřeba lidem vysvětlit, za co bojují

Tagy: