Na čtyři dávky jeden formulář. Jurečka chystá reformu systému, experti varují před podvody

Marian Jurečka na tiskové konferenci

Zjednodušení sociálních dávek

Přídavek na dítě, doplatek a příspěvek na bydlení a na živobytí. Jedná se o dávky, u kterých žadatel při podání žádosti dokládá to samé. To by se ale už brzy mohlo změnit. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž chystá změnu – jeden formulář na čtyři dávky. Slibuje si od toho zjednodušení pro žadatele a méně práce pro úřady.

Chystáme velkou reformu dávkového systému, říká ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta má podle něj jasný cíl. „Kdo může objektivně pracovat, ať pracuje, a pokud nechce, tak velmi výrazně dokážeme zúžit míru podpory,“ sdělil šéf resortu. Zjednodušení dávkového systému a podávání žádostí kvitují i zástupci opozice – jako poslanec Aleš Juchelka (ANO) – úředníci a odborníci.

„Za mě zjednodušování dávek ano, ale musí to mít hlavu a patu,“ sdělil redakci oslovený zaměstnanec úřadu práce. „V současné chvíli stejná cílová skupina čerpá více dávek. Zatěžuje to jak jejich příjemce, tak úřad práce,“ uvedl Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni. Podle ekonoma a premiérova poradce Štěpána Křečka je zjednodušení „našeho složitého sociálního systému krok správným směrem“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O dávky budete žádat na poště. Nápad vlády na další šetření pobouřil nejen opozici

V praxi by si žadatel podal jednu žádost a nemusel by dokládat například náklady na bydlení. To by zjišťoval úřad práce. „Je to věrohodnější informace. Nemusíte ověřovat, jestli žadatel třeba nepodvádí, neuvádí mylnou informaci,“ vysvětlil Hůle. Před možnými podvody varoval i Křeček. „Nesmíme dopustit, aby zjednodušování vedlo k podvodům. Musíme vyškrtávat zbytečné podmínky, ale některé musíme zachovat,“ konstatoval.

Podle odborníků chybí zásadní věc – propojené systémy s informacemi o žadatelích. „Doufám, že se to do budoucna nějakým způsobem posune. Že se systémy skutečně propojí v rámci finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení, a naopak ubyde papírovost,“ dodal zaměstnanec úřadu práce. Konkrétní podobu dávkového systému by mělo ministerstvo oznámit do konce září. Nový systém se pak spustí nejpozději od ledna 2025.

Tagy:
Marian Jurečka podpora podvod opozice Štěpán Křeček KDU-ČSL formulář ANO 2011 reforma Člověk v tísni Daniel Hůle Česká správa sociálního zabezpečení Aleš Juchelka sociální dávky ministr práce a sociálních věcí Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky