Na Evropu se řítí další ničivá bouře. Vichřice Franklin může dosáhnout síly hurikánu

Bouře Eunice řádí ve Velké Británii. Působí komplikace v dopravě i značné materiální škody

Zatímco hasiči stále odklízejí spoušť po víkendovém řádění bouře Eunice, na evropské země už se řítí další vichřice. Podle meteorologického webu Severe Weather se nad Grónskem zformoval vichr s označením Franklin, který by měl udeřit v noci na pondělí. Výstrahu před mimořádně silnými větry již vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který mimo jiné varuje také před povodněmi.

Meteorologové očekávají, že Franklin bude přinejmenším stejně ničivý jako Eunice, která si přes víkend vyžádala minimálně 12 lidských životů. Mohl by dosáhnout také síly hurikánu.

Podle webu Severe Weather udeří v neděli v noci či v pondělí ráno. Nejprve zasáhne část Irska a Velké Británie, následně by se měla přesunout do západní a střední Evropy, kde bude postupně slábnout.

Kromě Franklina se navíc na Německo řítí také bouře Antonia, která se už v neděli projevovala silnými poryvy větru. Podle meteorologické služby by velmi bouřlivá mohla být především noc na pondělí. Počasí se má uklidnit až v úterý, do té doby mají být lidé ostražití a ideálně vycházet ven jen v nutných případech.

Výstraha se nevyhnula ani České republice. Meteorologové zvýšili stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Týká se to většiny Čech. V horách a podhůří na severu čekají od nedělního večera povodňové stavy.

Výstraha před větrem, který v nárazech může mít rychlost nad 65 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 km/h, platí s nízkým stupněm nebezpečí od sobotní půlnoci.

Podle upravené výstrahy silný vítr hrozí v pondělí od 04:00 do 11:00 s vysokým stupněm nebezpečí na celém území Čech s výjimkou severovýchodu. Podobné varování platí třeba i pro Jihlavsko a Žďársko na Vysočině.

V dalších částech ČR vítr až do úterního rána představuje nízký stupeň nebezpečí, silně foukat by nemělo jen ve Zlínském kraji. „Slábnutí větru očekáváme v úterý 22. února, ale v západní polovině našeho území bude ve středu opět zesilovat,“ varoval ČHMÚ.

Atlantická bouře Eunice se v pátek přehnala přes západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. Celkem si vyžádala 12 mrtvých.

Tagy: