Traktor mi u vás sedí víc, vmetla Jurečkovi Babišova poslankyně kvůli postu ministra práce

Marian Jurečka, zdroj: Facebook Marian Jurečka

Vláda Petra Fialy žádá o důvěru

Středeční hlasování o důvěře pro vládu Petra Fialy (ODS) se pořádně natahuje. S kritikou postupně vystupují především poslanci ANO a vládu nijak nešetří. Kolem 17. hodiny se slova ujala poslankyně ANO Jana Pastuchová, která se dlouhodobě věnuje sociální oblasti. Zkritizovala především nového ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, který podle ní víc rozumí zemědělství. Argumentovala i tím, že sdílí fotografie s traktorem.

„Jsem taky na Facebooku, ale celých osm let, co vás sleduji, tak vás tam vidím na traktoru a v zemědělství a chápu, že tomu opravdu rozumíte. To vám nemůžu upřít. Ale na sociálním výboru jsem se s vámi nesetkala, a to jsem tu třetí volební období. Traktor mi tam u vás prostě sedí víc,“ prohlásila ve svém projevu poslankyně ANO Jana Pastuchová.

A skutečně, Marian Jurečka se často pyšní tím, že je soukromý zemědělec a sdílí i fotografie se svou rodinou. Pastuchové odpověděl, že ve Sněmovně na sociálním výboru byl. Co přesně ale řekl, na mikrofonech z jednacího sálu slyšet nebylo.

Včera další fajný den v lánech. Popovídali jsme, pozpívali a kluci mi vysvětlili všechny novinky ze školy a školky. 🚜🌾😇

Posted by Marian Jurečka on Sunday, October 31, 2021

Není tajemstvím, že Jurečka nebyl první volbou nové koalice na post ministra práce a sociálních věcí. Debatovalo se především o Markétě Pekarové Adamové, šéfce TOP 09, nebo Olze Richterové (Piráti). Sama Pastuchová si spolupráci s oběma ženami, byť stály na opačné straně pomyslné barikády, v předchozím volebním období pochvalovala.

Kvůli výsledku Pirátů i složení Sněmovny se nakonec ale ani jedna o post ministryně neucházela. Jurečka tak nakonec na tento post usedl především z pragmatických důvodů. Obsazení resortů jednotlivými stranami už bylo totiž naplánováno. Jurečka přitom původně i kvůli svým předchozím zkušenostem mířil právě na resort zemědělství. Tam seděl už ve vládě Bohuslava Sobotky, kterou lidovci tvořili společně s ČSSD a hnutím ANO od roku 2014 do roku 2017.

Práce na resortu práce a sociálních věcí bude pro následující čtyři roky zásadní. Ministr bude mít na starosti především přípravu nové důchodové reformy. Vláda slibuje, že ji předloží do konce roku 2023.

Tagy: