Dojemný příběh psího vojína: Odhryzal si tlapku, aby našel svou jednotku. Teď jde do penze

Sloužil pět let s vojáky, pak padl do pasti a ztratil se své jednotce, která ho dala hledat dronem. Ke svobodě se doslova prokousal, když za útěk obětoval nohu. U armády už ale kvůli tomu zůstat nemohl a přišla penze. I tak ale bojuje dál za lepší život. To je příběh Vasji, psího vojína na Ukrajině.

Vasja je tělem i duší bojovník. Nevadí mu střely ani výbuchy granátu. A tak, když jeho pán narukoval, šel do armády s ním. Když šlo na Donbase do tuhého, ušili mu neprůstřelnou vestu. Ani ta ho ale proti všemu neochránila. Jednou padl do pasti.

ČTĚTE TAKÉ: Osvědčili se u Kyjeva i Bachmutu. Reportér CNN Prima NEWS u brigády, která vzbudila rozruch

„Vasja se tak zapletl do ostnatého drátu, až mu stáhl krk. Kluci z jeho jednotky po něm pátrali dronem. Můj muž pro něj chtěl vyrazit sám, ale i ostatní se přidali,“ popsala majitelka psa Anastasija Zaveruchová.

Hrdinný pes se nakonec z léčky dostal sám, ovšem bez tlapky – tu si sám odhryzal, aby se mohl vrátit ke své jednotce. Aspoň tak to popisují ukrajinská média – z vojína Vasji se stal hrdina. „Po zranění odešel do zasloužené psí penze,“ doplnila majitelka.

Jeho lidští přátelé ho v tom ale nenechali a zařídili mu protézu až z Polska. Od společnosti, kde je vyrábějí pro lidi, pro Vasju udělali úplně novou – na míru.

Péči má podobnou jako lidští bojovníci. Podstupuje rehabilitaci, svědomitě cvičí, má i psychologa. Teď ještě, aby si na protézu zvyknul. Ale nikdo nepochybuje, že to Vasja zvládne. Je to přece bojovník.

Tagy: