Osvědčili se u Kyjeva i Bachmutu. Reportér CNN Prima NEWS u brigády, která vzbudila rozruch

Ukrajinská 10. horská útočná brigáda vzbudila rozruch poté, co od prezidenta Volodymyra Zelenského obdržela čestný titul „Edelweiss“. Zejména zastánci ruského agresora připomínají, že název „Edelweiss“ nosila i nacistická horská divize bojující s partyzány na Slovensku. Ačkoli jde pouze o označení květiny známé jako „protěž alpská“, proruští aktivisté viní Kyjev z neonacismu. Vojáci z 10. brigády, které vyzpovídal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, však taková nařčení považují za nesmysl. Stejným symbolem se totiž označují horské jednotky i v dalších evropských zemích.

Obávaná vojenská skupina se nyní celým názvem jmenuje 10. samostatná horská útočná brigáda „Edelweiss“. Jak už bylo zmíněno, udělení tohoto titulu vzbudilo rozruch. A co na kritiku říkají samotní členové ukrajinského útvaru? Během speciální výstavy, kterou brigáda uspořádala v centru Kyjeva, vojáky vyzpovídal reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

„Proč ‚Edelweiss‘? No protože jde o horskou brigádu,“ odpověděl kapitán Mikyta. Otázka ho podle Zrna překvapila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské zločiny na Ukrajině v číslech: Tisíce mrtvých, mučení, deportace a města v troskách

Edelweiss, neboli protěž alpská, je totiž symbolem horských jednotek v Německu a Rakousku, ale i v širším regionu střední Evropy – třeba v Rumunsku nebo Polsku. Ukrajinská 10. brigáda navíc pochází z Ivanofrankivské oblasti pod Karpaty, kde protěž alpská roste. Ukrajinci květinu tradičně označují poněmčeným názvem edelweiss.

Moskva ve své propagandě ničivou agresi ospravedlňuje tím, že chce „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Jenže vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, jde dle mnohých o velmi podivný cíl.

Na výstavě o bojové cestě 10. brigády si mohli návštěvníci prohlédnout nejen ruční zbraně, ale například i ruskou výstroj, drony a řízené střely. „Naše brigáda nejdříve úspěšně bojovala u Kyjeva, nepřítel se nakonec stáhl. Nutno říct, že Rusy tu nikdo v lásce nemá, ale zároveň je nepodceňujeme. Nikdy nesmíte podceňovat protivníka,“ sdělil kapitán Mikyta.

Horská brigáda se později zviditelnila během bojů na území centrálního Donbasu blízko Bachmutu, přičemž hned několikrát sdílela brutální záběry přímo z bojů. V tomto se činil obzvlášť 108. prapor 10. brigády. Redakce CNN Prima NEWS o činnosti horské brigády naposledy informovala koncem února, kdy se jednomu z vojáků povedlo pomocí raketometu z bezprostřední blízkosti zlikvidovat ruský obrněnec.

Tagy:
válka květina armáda hory Alpy vojáci výstava nacismus Ukrajina rostlina CNN Prima NEWS Edelweiss Volodymyr Zelenskyj neonacismus Rusko Kyjev Matyáš Zrno Ukrajinská 10. horská útočná brigáda protěž alpská