Nezničitelný pes pod troskami. Alex přežil 22 dní bez jídla a pití, záchranáře radostně olízl

Dobrovolníci z Federace pro práva zvířat ve středu v tureckém městě Konya Seydişehir zpod trosek vyprostili psa Alexe. Ten byl po zemětřesení uvězněn v sutinách budovy 22 dní. Informoval o tom turecký web Oda TV.

Hrozivá zemětřesení, která začala v Turecku 6. února, poničila 173 000 budov, několik z nich se nacházelo i v obci Konya Seydişehir. Pod troskami jednoho z poškozených objektů zůstal až do středy uvězněn sibiřský husky, strávil tak celých 22 dní bez jídla i pití, jak uvádí web Oda TV.

K jeho záchraně přispěla i notná dávka štěstí. V sutinách zničené dvoupatrové budovy ve čtvrti Akcurun zvíře po třech týdnech od ztracení uslyšel jeho majitel Murat Arici. Požádal tedy o pomoc záchranné týmy včetně Federace pro práva zvířat (HAYTAP).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chraňte svého mazlíčka: Prevence proti klíšťatům je důležitější, než se může zdát

Samotné vyprošťování pejska Alexe zaseklého v sutinách bylo kvůli špatnému přístupu složitou operací, kterou se podařilo úspěšně dokončit až po dvou hodinách.

„Byla tam opravdu malá díra, ze které koukal jen Alexův čumák, tu jsme museli zvětšit, abychom jej vytáhli ven. Je opravdu zázrak, že dokázal takovou dobu přežít bez jídla a pití,“ popsal situaci pro zmíněný web jeden ze záchranářů Osman Polat.

Přátelský pejsek začal muže, jež ho vyprostili, radostně olizovat. Následně putoval do polní nemocnice HAYTAP, kde se mu dostalo potřebné péče. Podle lékařů byl Alex vyčerpán a zhubl, celkově byl ale v dobrém zdravotním stavu.

Provincie Hatay, kde se obec Konya Seydişehir nachází, je jednou z oblastí nejvíce postižených nedávnou sérií zemětřesení. Ta si vyžádala téměř 50 000 lidských životů. Katastrofu nepřežila ani celá řada zvířat.

Tagy: