Na Frýdlantsku hrozí povodně. Řeka Smědá již vystoupala na druhý povodňový stupeň

O víkendu postihly Frýdlantsko povodně.

Řeka Smědá v Hejnicích opět po nočním dešti hrozí povodní

Po nočních deštích dochází na Frýdlantsku ke stoupání hladiny vodních toků. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení. Například v Hejnicích již řeka Smědá vystoupala na 2. povodňový stupeň.

Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek na Frýdlantsku. V Hejnicích už se tok Smědé dostal na druhý povodňový stupeň, ve Višňové je na prvním stupni. Prvního stupně dosáhla i Řasnice ve Frýdlantu. ČHMÚ na svých stránkách hlásí extrémní stupeň nebezpečí.

Podle aktuálních informací zatím hasiči nemuseli zasahovat, voda se dosud nikomu nedostala do sklepů nebo garáží. Jednotlivé obce už se ale na pomoc občanům připravují. Starosta Hejnic vyzval obyvatele domů, kam hasiči pravidelně vozí pytle s pískem, aby si v případě, že je tam někdo pozitivní nebo v karanténě, umístili na dveře označení „Karanténa“.

Pozor pro Frýdlantsko platí vysoký stupeň nebezpečí povodní... 🌊

Posted by Jarda Demčák on Friday, October 30, 2020

„Nebojte, nenecháme vás v tom a pomůžeme vám, ale netušíme, kdo konkrétně je ve městě pozitivní či v karanténě a nemůžeme ohrozit naše hasiče a zaměstnance. Přistupovali bychom k vaší nemovitosti s větší ochranou zasahujících a karanténa na nikoho neprozradí, že je pozitivní. Děkuji za pochopení. Snad to nebude třeba a voda se uklidní," uvedl starosta Jaroslav Demčák ve výzvě na sociálních sítích.

Tagy: