Pozor na internetový trik podvodníků. K vylákání peněz zneužívají grafiku CNN Prima NEWS

Nový trik podvodníků: Své oběti donutí, aby si rychle vzaly úvěr.

Na sociálních sítích koluje video, které se vydává za zprávu odvysílanou televizí CNN Prima NEWS. Slibuje zázračné zbohatnutí. Ovšem pozor, jde o podvod, před kterým varuje i policie. Zpravodajství CNN Prima NEWS se proti tomu důrazně ohrazuje.

Ve videu vystupuje moderátor CNN Prima NEWS, grafika na první pohled vypadá také jako originál. „Pachatelé zneužívají zpravodajství různých médií, aby se jejich informace zdála co nejrelevantnější, aby v lidech vzbudila dojem nějaké opravdové zprávy,“ popsal Ondřej Kapr z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Jenže v momentě, kdy zprávě věnujete opravdovou pozornost, nejspíš si všimnete, že je to podvrh. „Provedení je dost amatérské. Jasně vidíme, že čtenář je automatický robot a čte ve špatné češtině, to video bude nejspíš stažené odněkud z internetu,“ sdělil Kapr. „Určitě není příjemné vidět se ve věci, která je podvodná. Můžu ujistit, že s tím nemám nic společného,“ uvedl moderátor CNN Prima NEWS Petr Převrátil.

Pachatelé v tomto případě spoléhají na to, že lidé budou toužit po zisku. A tak je navádějí pod hlavičkou televize k sázení. „Jde o zneužití grafiky i dobrého jména televize CNN Prima NEWS a celé skupiny Prima. Výrazně se proti tomu ohrazujeme a rozhodně radíme divákům, aby na taková videa neklikali a dále nic nepodnikali,“ řekl zástupce šéfredaktora zpravodajství Jan Kálal.

Obecně platí, že pokaždé, když narazíte na reklamu, ve které vám bude někdo slibovat zázračné zbohatnutí, neměli byste jí věřit.

Tagy: