Na Jablonecku dávali řidičáky za úplatek. Posílali na silnice neřízené střely, zuří expert

Na Jablonecku vydávali řidičáky za úplatek.

V Jablonci neoprávněně vydávali řidičské průkazy

Nemuseli ani sednout za volant, a přesto dostali řidičák. V době, kdy se kvůli korupci dostávají k soudu zkušební komisaři z Varnsdorfu, dokončili kriminalisté vyšetřování obdobného případu na Jablonecku. K získání řidičáku podvodem tady stačilo připlatit si k běžné ceně autoškoly pouhé dva tisíce korun. Za to dostali zájemci nadstandardní služby –⁠ asistenci při elektronických testech a někteří dokonce ani nemuseli absolvovat povinný výcvik.

„Takoví lidé rozhodně nepatří na silnice, to jsou neřízené střely, které mohou někomu pořádně ublížit,“ zlobí se dopravní expert Roman Budský. Poslat je do běžného provozu je podle něj stejné, jako dát dětem sirky a nechat je hrát si ve stohu slámy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naháč v ulicích Jičína. Muž na videu doprovodil onanii divnými nadávkami, expert odhadl motiv

Při zátahu před rokem pozatýkali policisté celkem pět lidí –⁠ tři provozovatele autoškol a dva zkušební komisaře. Ty teď s největší pravděpodobností čeká podmíněný trest a vysoká pokuta. „Se čtyřmi z pěti obviněných byla uzavřena dohoda o vině a trestu, pátý se právě rozhoduje, zda na ni přistoupí. Pak bude záležet na soudu, zda dohodu přijme,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Šeberková.

Za úplatek ve výši dva tisíce korun podle státní zástupkyně provozovatelé autoškol při testech radili uchazečům o řidičák, jak odpovídat v elektronických testech. Této možnosti prý využívali zejména cizinci dlouhodobě žijící v Česku, kteří se kvůli tomu na sever sjížděli z celé republiky.

Policii na podezřelé množství úspěšných absolventů zkoušek upozornili úředníci ministerstva dopravy. Kriminalisté několik měsíců provozovatele autoškol i komisaře sledovali a loni v květnu udeřili. Důkazy nasbírané při domovních prohlídkách ukázaly na 84 lidí, kteří získali řidičák podvodem. Vzhledem k tomu, že šlo o zajetý byznys, skutečné číslo bude ale zřejmě řádově vyšší.

V prokázaných případech už policisté dali podnět příslušným úřadům. „My jsme dostali podnět na dva případy, zahájili jsme správní řízení a řidičáky odebrali,“ potvrdila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Některé úřady ale podle informací CNN Prima NEWS s odebíráním řidičáků vyčkávají, dokud nebudou rozsudky pravomocné.

Tagy:
autoškola řidičský průkaz krimi Varnsdorf Česko Jičín Roman Budský Ministerstvo dopravy České republiky okres Jablonec nad Nisou