Na jemenském ostrově zemřel Čech. Země je značně riziková, varovalo ministerstvo už dříve

Jemenský ostrov Sokotra

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan. Sdělil to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. S ohledem na rodinu nebude úřad poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež uvedl, že příčinou úmrtí českého občana nebyl válečný konflikt. Američané a Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti húsíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě, Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana na jemenském ostrově Sokotra. O této skutečnosti byl náš zastupitelský úřad v Rijádu informován v pondělí. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedl Drake.

ČTĚTE VÍCE: Droga, jež rozkládá zemi. „Jemenská viagra“ přináší bídu, lidé ji upřednostňují před jídlem

„Opravdu došlo k úmrtí českého turisty. Bez jakékoliv vazby ke konfliktu. Rodina si nepřeje sdělovat další podrobnosti a musíme tuto prosbu respektovat,“ řekl Papež. Podle webu Tn.cz šlo o muže, který se utopil.

Také Omar Jamaein, ředitel cestovní kanceláře Hamidi, se kterou muž vycestoval, sdělil, že úmrtí nesouvisí s bezpečnostní situací na Sokotře, stala se podle něj nešťastná tragická událost. Podrobnosti s ohledem na rodinu nesdělil.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden uvedla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.

Ministerstvo vydalo počátkem ledna varování ohledně cest do Jemenu včetně ostrova Sokotra. Území Jemenu v něm úřad označil za „značně rizikové“ a české občany vyzval, aby oblast opustili. Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, tvrdí, že útoky na kontejnerové lodě, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

AČCKA minulý týden požádala ministerstvo zahraničí, aby své varování ohledně cest na jemenský ostrov Sokotra přehodnotilo. Úřad ale doporučení po konzultaci s českou ambasádou v Rijádu ponechal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry úderu ukrajinských dronů na ruské vojáky

Tagy:
Jemen Čech úmrtí varování Arabský poloostrov Sokotra