Další mohutný útok USA a Británie. Jemenské povstalce zasáhli ze vzduchu i z moře

Shromáždění Hútíů na podporu Palestinců v Gaze a k protestu proti americkým úderům v Jemenu (22. 1. 2024)

Útok na jemenské povstalce

Americké a britské síly v pondělí zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců, včetně cílů v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná, uvedlo britské ministerstvo obrany. Pentagon oznámil, že cílem byly podzemní sklady, munice a další vojenské pozice. Jde o další z řady odvetných úderů, jimiž Spojené státy spolu s Británií reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři, uvedla agentura AP.

Vojenskou akci Británie a Spojených států podle společného prohlášení v útoku podpořily Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko. „Cílem těchto přesných úderů je narušit a oslabit schopnosti Hútíů ohrožovat globální obchod a životy nevinných námořníků,“ citovala agentura Reuters z prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaderná velmoc vrátila Íránu provokativní útok. Teherán chce hrát lídra, říká expert

Američtí a britští představitelé hovořící pod podmínkou anonymity předtím uvedli, že jejich síly zlikvidovaly sklady munice a odpalovací zařízení. Použily k tomu střely s plochou dráhou letu Tomahawk odpalované z válečných lodí, ponorek a stíhačky. Útoky zasáhly cíle v jemenské metropoli Saná a několika dalších provinciích, napsala agentura Reuters s odkazem na povstalecká média.

Britské a americké síly společně na pozice rebelů zaútočily podle AP naposledy před deseti dny, kdy zasáhly více než 60 cílů na 28 místech. Jednalo se o první americkou vojenskou reakci na útoky povstaleckých Hútíů v Rudém moři, které cílí na obchodní lodě.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zfanatizované děti, nacistické pozdravy a proklínaní Židů. Hútíové šokovali novým videem

Tagy: