Na Jesenicku stráví kvůli povodním zimu bez plynu tisíce lidí. Stát hledá náhradní řešení

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Tisíce míst bez plynu

Na Jesenicku poničeném záplavami budou v zimě bez plynu tisíce odběratelů z řad domácností a firem. Povodeň v tomto horském okrese před dvěma týdny poničila desítky kilometrů plynového potrubí. Stát podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) pomůže zajistit náhradní řešení.

V úvahu připadá náhradní zásobování plynem či větší využití elektrické energie při vytápění a ohřevu vody. Vyřešit je nutné také zvýšené náklady domácností a firem na tento druh vytápění. Na místě je podle Hladíka opatrnost, aby větší zapojení elektrických topných těles ustála rozvodná soustava. Problémy budou například v Jeseníku, kde je před příchodem zimy bez přívodu plynu i tamní sídliště.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti ostře k Lipavskému: Zahájil puč s Fialou. Krysy opouštějí loď jako první

„My už teď víme, že několika tisícům odběrných míst (na Jesenicku) v zimě plyn nepoteče. Hledáme proto jako stát alternativní řešení pro tyto lidi a podnikatele,“ uvedl Hladík. Připomněl, že plyn je důležitý nejen pro vytápění domácností, ale na jeho dodávkách je závislá i řada jesenických firem. „Opravdu jsou to desítky kilometrů (plynového) potrubí, které tady chybí a není technicky možné do zimních měsíců opravu zajistit,“ řekl Hladík.

Situace by podle něj mohla být provizorně vyřešena pomocí elektrických přímotopů a možná i lokálních dodávek zemního plynu prostřednictvím menších zásobníků. „To je věc, o které se budeme teprve bavit, jestli je to vůbec možné. Jestliže tady máme bytové domy a sídliště, kam není možné plyn teď dovést, ale všechny technologie tam jsou a topit by se mohlo, tak řešení, která vidíme v podhorských a horských oblastech v Rakousku, by mohla být dočasným způsobem i v České republice. Odvážíme si to jako úkol a samozřejmě se s kolegy z ministerstva průmyslu a obchodu a distribučních firem pokusíme najít řešení i tak, abychom snížili počet odběrných míst, kde nepoteče zemní plyn,“ řekl Hladík.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na tom baráku nechal můj přítel ruce. Voda to pak během chvíle všechno vzala, zní z Hanušovic

Tagy:
povodeň katastrofa plyn přírodní katastrofa okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události