Začaly demolice po povodních na Jesenicku. S domem odešel kus duše, říká jeden z majitelů

Na Jesenicku začalo bourání poškozených domů.

Bourání domů na Jesenicku

V oblastech postižených záplavami začalo bourání poškozených domů. Jejich seznam nicméně stále ještě není konečný. Na některých budovách se poškození projeví až s odstupem času.

Bourání už začalo například v Mikulovicích. Vážně poškozených domů je tu celá řada. Kolik jich nakonec půjde k zemi, zatím ale není jasné. Bourají se i stavby před domem paní Hany. Ona sama měla štěstí. Její domov řádění živlu odolal. „Samozřejmě, že je mi to líto, protože člověk je na ty domy zvyklý. A není to jen jeden, budou to asi ještě další,“ popisovala pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Záplavy a sesuvy půdy v Nepálu nepřežilo nejméně 170 lidí. Pod vodou je i hlavní město

„Na Jesenicku je téměř 40 domů určených k demolici, z toho asi kolem 25 by mělo být srovnáno se zemí, ostatní čeká částečná demolice. Nejvíc demolic je v Mikulovicích, kde je jich, tuším, osm,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

O svou vilu, kterou léta opravoval a zrovna se do ní měl stěhovat, přišel i školník jesenické průmyslovky Emko Josef Častulík. Po vile zůstal jen kráter v zemi a nové vodní koryto. Statik mu navíc nařídil zbourat i dům, ve kterém dosud bydlel. „Odešel kus mého života, kus duše, ale člověk musí jít dál a nemůže se litovat v koutě. Chci stavět další rodinný domek,“ řekl Častulík.

Přesné číslo staveb určených k demolici se podle starostky Jeseníku upřesňuje každý den. Některé domy totiž začínají být nebezpečné teprve nyní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odplavalo nám úplně všechno. Přes sto rodin je po povodni bez bydlení, stát jim nabízí výměnu

Tagy: