Odplavalo nám úplně všechno. Přes sto rodin je po povodni bez bydlení, stát jim nabízí výměnu

Dům zničený povodní

V Moravskoslezském kraji zůstalo po ničivých povodních sto rodin bez střechy nad hlavou

V Moravskoslezském kraji zůstalo po ničivých povodních sto rodin bez střechy nad hlavou. Některé domy byly už srovnány se zemí. Další jsou označeny a připraveny ke zbourání. Kraj a obce hledají pro lidi před blížící se zimou nouzové ubytování. Stavba nových domovů navíc nově nebude možná tam, kde hrozí aktivní záplavy.

Čtyřčlenná rodina i s dvěma pejsky aktuálně přebývá v čekárně místního lékaře. „To je přímo pro pláč, to se nedá popsat. Prostě nám odplavalo úplně všechno,“ řekl pro CNN Prima NEWS spolumajitel jednoho z domů určených k demolici Martin Stašek.

ČTĚTE TAKÉ: Na Jesenicku stráví kvůli povodním zimu bez plynu tisíce lidí. Stát hledá náhradní řešení

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nabídne stát lidem z aktivních záplavových zón možnost výměny pozemků za státní parcely v bezpečných lokalitách. „My skutečně už nemůžeme pokračovat v tom, abychom po této povodni opět obnovili bydlení v té aktivní záplavové zóně, proto hledáme se státním pozemkovým úřadem nějaké možnosti pozemků státu, které v této lokalitě jsou,“ řekl Výborný.

Podobné příběhy jsou slyšet i v mnoha obcích na Jesenicku v Olomouckém kraji. Paní Vacovská s manželem a synem během jedné noci přišli o všechno, co pracně budovali. „Byl tady statik a řekl nám, že dům půjde dolů. Ještě přijde šestičlenná komise a budeme mít nějaký písemný záznam pro pojišťovnu. Škody jsou totální. Zbylo nám jen pár talířů. I spodní prádlo jsme si museli koupit nové, protože všechno vzala voda,“ řekla Rozálie Vacovská.

Rodina Vacovských se zhruba na rok přestěhuje ke svým příbuzným, kteří jim nabídli část rodinného domu. Až budou mít střechu nad hlavou, začnou nový domov znovu budovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dojemné shledání se zachráncem po povodních. Nemáme slov, neudrželi slzy manželé z Jesenicka

Tagy: