Záplavy a sesuvy půdy v Nepálu nepřežilo nejméně 170 lidí. Pod vodou je i hlavní město

Záplavy v Nepálu si vyžádaly nejméně 170 obětí.

Smrtící záplavy v Nepálu

V souvislosti se záplavami, které od pátku postihly Nepál, zemřelo podle poslední policejní bilance nejméně 170 lidí. Dalších 42 lidí je pohřešováno, píše agentura AFP. Zaplaveny jsou některé čtvrti v hlavním městě Káthmándú a také oblasti v centrální a východní části země.

Bilance obětí neustále narůstá a zřejmě není konečná. Záchranných akcí se účastní tři tisíce lidí, často musí využívat čluny nebo vrtulníky, aby se dostali k lidem uvězněným v horních patrech či na střechách domů. „Podařilo se zachránit přes tři tisíce osob,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocnice v Tennessee skončila během hurikánu pod vodou. Desítky lidí uvízly na střeše

V bezmála milionové metropoli prší od pátku a části města zatopily rozvodněné řeky, obyvatele postihly také rozsáhlé výpadky proudu a internetu. V oblasti na začátku víkendu spadlo za 24 hodin 240 milimetrů vody, uvedla nepálská meteorologická služba. Podle meteorologů se však v neděli deště zmírnily ve velké části země.

Úřady se snaží zprovoznit dálnice a další významné silniční tahy, které zavalily sesuvy půdy. Objevují tak nové oběti související se silnými dešti. Na jihu od Káthmándú záchranáři nalezli 35 těl ve třech vozidlech zavalených sesuvem půdy.

V Nepálu v červnu začalo monzunové období, které obvykle končí do poloviny září a tradičně přináší vydatné srážky. Odborníci tvrdí, že změna klimatu v posledních letech zvýšila jejich četnost i intenzitu, podotkla AFP. Srážky zaznamenané tento týden v Káthmándú byly podle nepálské meteorologické služby nejsilnější za posledních alespoň 50 let. Experti tak vyzývají k větším investicím do opatření, které by mohly zmírnit dopady silných dešťů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: „Mini apokalypsa“. Hurikán Helene zabil na jihovýchodě USA desítky lidí, jiné odstřihl od světa

Tagy:
společnost povodeň Nepál katastrofa oběť sesuv půdy přírodní katastrofa Káthmándú hlavní město smrt a umírání katastrofy, nehody a mimořádné události