Na koronavirus se nechám očkovat veřejně v přímém přenosu, řekl Kolovratník z ANO

Ve středu Poslanecká sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 23. prosince, další hlasování se zřejmě uskuteční den před Štědrým dnem. Řešila také očkování proti koronaviru. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové se těmto tématům věnovali místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO), místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Ondřej Veselý, člen senátorského klubu STAN Jiří Drahoš a předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Senátor Nytra uvedl, že nechápe, proč by se měl nouzový stav prodlužovat. Podle poslance Kolovratníka by se ale hazardovalo s lidskými životy, pokud by skončil středeční půlnocí. „Nouzový stav není nic speciálního, co by vládě dávalo extrémně mimořádné pravomoci. Je to právní rámec, ve kterém se vláda může pohybovat,“ zdůraznil.

Ve středu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že v momentě, kdy nouzový stav skončí, nastane průšvih. S tím ale nesouhlasí senátor Nytra: „Průšvih nastal už podstatně dřív. Vše přece mohlo být nachystáno v měsících, když jsme si mysleli, že jsme nad virem zvítězili definitivně.“

Co se týče vakcinace proti koronaviru, poslanec Veselý v pořadu CNN Prima NEWS sdělil, že se už ví, kde a jak se bude očkování konat. Řeší se ale ještě logistika.

Podle senátora Drahoše ovšem vláda zaspala v PR propagaci očkování a argumenty premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana ohledně vakcinace jich samotných vysílají velmi špatné signály. „Nejvíce mi vadí, že vláda už teď podcenila odezvu obyvatel,“ dodal Drahoš.

„Za sebe chci říct, že se na očkování těším a chci se nechat očkovat veřejně v přímém přenosu, aby lidé viděli, že jdeme příkladem a že očkování je opravdu bezpečné,“ reagoval na to poslanec Kolovratník.

Sněmovna také požaduje po vládě vyhodnocení uplynulého nouzového stavu. V součtu se jednalo o 68 dnů. Podle poslance Veselého se ale vše má hodnotit až ve chvíli, kdy je dobojováno.

Tagy: