Kubánské boxerky vrací úder. Konec sexistickým útokům, smíme zpátky do ringu, radují se

Box je na Kubě národním sportem, přesto tamní ženy nesměly po komunistické revoluci závodně zápasit. Boxerky si navíc stěžovaly, že během té doby čelily četným sexuálním útokům. Nyní situaci změnil nový zákon, který jim po více než 60 letech umožní návrat do ringu. A kubánské sportovkyně jsou odhodlané konečně ukázat světu svůj um, píše web CNN.

Ženám byl box zakázán po nástupu Fidela Castra k moci v roce 1959, nikdy se s tím však nesmířily, jak zdůraznila dlouholetá boxerka a trenérka Namibia Flores Rodríguezová. „Bojovnicemi jsme byly už v matčině lůně. Vždy za něco bojujeme, ať už je to výchova dětí, pomoc rodině, nebo nezávislost,“ uvedla pro CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stovky Kubánců prchají z „Ostrova svobody“. USA musely zavřít národní park u Floridy

Rodríguezová je průkopnicí ženského boxu na Kubě, povolení zápasit závodně pro ni osobně však přišlo příliš pozdě. „Je to hořkosladká chvíle, jsem na jednu stranu šťastná a na druhou smutná. Doufala jsem, že to budou moje pěsti, moje rukavice, které Kubě přinesou vítězství,“ uvedla boxerka pro BBC. Svůj olympijský sen proto musela přizpůsobit, o účast v Paříži 2024 se pokusí alespoň v roli trenérky.

Mnoho boxujících žen se po dlouhou dobu také potýkalo se sexuálními útoky. Podle boxerky Melany de la Caridad Girado Bermudezové se nyní pohled na ženy zápasící v ringu konečně mění. „V mém případě byly všechny komentáře, které jsem obdržela, pozitivní. Psalo se v nich, že pokud se budu nadále snažit, dokážu to, a že kubánské ženy mají potenciál v tomto sportu prorazit,“ popsala mladá sportovkyně pro CNN.

Průlomový zákon

K průlomové změně došlo díky novému zákonu schválenému koncem loňského roku. Ten obsahuje řadu regulací, které by měly zaručit stejné příležitosti pro ženy i muže žijící na „ostrově svobody“.

„Nyní máme zákon zajišťující rovnost mezi muži a ženami,“ sdělil Ariel Saínz, viceprezident Kubánského institutu pro sport, tělesnou výchovu a rekreaci (INDER), píše agentura Reuters. Po dlouhých šesti dekádách se tak kubánské ženy mohou účastnit soutěžních boxerských zápasů.

„Tento krok jsme učinili, protože jsme byli opravdu přesvědčeni, že nastal ten správný čas, bez obav o zdraví boxerek, budou chráněny,“ uvedl na tiskové konferenci prezident Kubánské boxerské komise Alberto Puig de la Barca s tím, že chrániče jsou v dnešním boxu dostatečně účinné, aby zajistily sportovkyním bezpečí.

Tagy: