Poplach na pražském letišti. Zřejmě vzplála pyrotechnika, na místě zasahovala policie

Zásah na letišti

Poplach na pražském letišti kvůli pyrotechnice

Na terminálu 1 pražského letiště v Ruzyni se v úterý ráno v batohu občana Velké Británie vznítila zřejmě při neodborné manipulaci zábavní pyrotechnika. Muž utrpěl popáleniny. Policie o tom informovala na Twitteru a potvrdila to i mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. Kvůli bezpečnosti byla podle ní evakuována spojovací chodba mezi terminály 1 a 2.

„Na letišti je řešeno podezřelé zavazadlo. Na místě policie, pyrotechnik. Je dočasně omezený příjezd na letiště a omezený provoz části hal, provoz letadel a odbavení bez omezení,“ napsalo Letiště Václava Havla na Twitter.

Podle policie k incidentu došlo kolem deváté hodiny ráno. „Ve veřejné části Terminálu 2 došlo k zahoření a popálení dosud nezjištěným předmětem u občana Velké Británie. V tuto chvíli jsou na místě všechny složky integrovaného záchranného systému a jsou prováděny prvotní úkony,“ sdělili policisté.

„Z důvodu bezpečnosti byla evakuována spojovací chodba mezi Terminálem 1 a 2. Policejní pyrotechnici nyní pracují na zjištění příčiny vzplanutí, podle prvotních informací šlo nejspíš o neodbornou manipulaci se zábavní pyrotechnikou,“ dodali.

„Pokud zjistíme, že se takový předmět v hale vyskytuje, jako tomu bylo dnes, přivolá se policie i hasiči. Policie potom situaci řeší včetně případného zajištění takových předmětů,“ vysvětlila mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

Cizince policie po ošetření zajistila a vyslýchá. Mimo jiné zjišťuje, proč a za jakých okolností batoh vzplanul. Předmětem vyšetřování je také, zda šlo o přestupek, nebo trestný čin, řekla policejní mluvčí. Další informace k případu ani k cizinci zatím neměla.

Brit utrpěl lehká zranění

Pražská záchranná služba na místo vyslala inspektora i speciální velkokapacitní vůz Fenix, nikoho ale zatím nemusela ošetřit, řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová. „Muže ošetřili kolegové samaritáni. Podle mých informací se nemělo jednat o kritické zranění, spíše o lehčí zranění. Na místě zůstáváme z preventivních důvodů,“ uvedla Poštová.

Krátce před 10:30 pražské letiště uvedlo, že opatření skončila a příjezd na letiště byl obnoven. S ohledem na další vyšetřování zůstane podle něj ale spojovací chodba mezi terminály 1 a 2 uzavřená pro cestující.

Kvůli zásahu muselo na letišti dojít ke změnám v dopravě. „Z důvodu policejní uzávěry komunikace Aviatická (v těsné blízkosti letištní haly) jsou zastávky Terminál 1 přemístěny do ulice Aviatická (v blízkosti hotelu Marriott),“ informoval předtím web Pražské integrované dopravy.

„Zatím máme informaci, že žádný let nebyl opožděn. Pokud se tak stane, záleží na aerolince s ohledem na počet cestujících, zda na takové cestující počká, nebo ne,“ doplnila Divíšková.

Tagy: