Kevin Dahlgren brutálně vyvraždil brněnskou rodinu. Z Ameriky si přijel vyčistit hlavu

Soudní znalci během procesu potvrdili předchozí domněnky o špatném psychickém stavu Kevina Dahlgrena.

Kevin Dahlgren aneb Student z USA, který vyvraždil brněnskou rodinu

Kevin Dahlgren. Jméno, ze kterého lidem z klidné brněnské čtvrti Ivanovice stále běhá mráz po zádech. Jako student tam přicestoval za svými příbuznými, kteří mu nabídli otevřenou náruč. On je ale chladnokrevně zavraždil. K vraždě čtyřčlenné rodiny použil nože, sekery i kámen. Jeho běsnění nikdo nepřežil. Zpět do Ameriky se vracel jako čtyřnásobný vrah s policií v patách.

V dubnu roku 2013 Kevin Dahlgren, student z amerického Sacramenta, přemýšlel, co podnikne o nadcházejících jarních prázdninách. Pro americké studenty jde o významné volno, na které se těší celý rok.

Velká část vyráží na společné dovolené plné večírků. Kevin byl podle pozdějších výpovědí jeho známých ale jiný. Nelákaly ho společné chvíle s vrstevníky. Už roky se potýkal s psychickými problémy. Chtěl odjet někam daleko, vyčistit si hlavu a své problémy nechat ve Spojených státech.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Nabídka od jeho příbuzných z brněnských Ivanovic se zdála jako ideální řešení. Do Česka tak mladík přicestoval na konci dubna s tím, že se zdrží déle než pár týdnů. Chtěl začít od nuly a rodinný dům jeho sestřenice, která v něm žila se svým manželem a dvěma syny, mu nabízel bezpečné zázemí. Dům byl prostorný a podle tehdejší výpovědi sousedů rodině návštěva bratrance z Ameriky vůbec nevadila.

Pro Dahlgrena začalo v té době, alespoň na první pohled, několikatýdenní idylické období. Žil u své sestřenice, přivydělával si hodinami angličtiny, pravidelně chodil do restaurace nedaleko od domu a začal se přátelit s některými obyvateli Ivanovic. Podle nich byl Kevin milý, slušný, trochu zakřiknutý mladík, což ale většina sousedů omlouvala tím, že neuměl dobře česky.

Jeho chování později policistům popisovaly servírky z restaurace, kam chodil na obědy. Jedinou zvláštností, kterou zaměstnankyně restaurace uváděly během výslechů, bylo to, že si objednával obden stejné jídlo. I to ale lidé omlouvali tím, že šlo o cizince, který na českou kuchyni nebyl zvyklý. Co se v tu dobu honilo Dahlgrenovi hlavou, zůstává dodnes záhadou.

Útočil nožem, sekerou i kamenem

Zlom přišel ráno 22. května. Podle vyšetřovatelů zaútočil na rodinu před osmou ráno. Doma byli v tu chvíli tři členové rodiny. Otec, starší syn a matka, útočníkova sestřenice. Během krátké doby je postupně zavraždil nožem a sekerou, když každému z nich zasadil hned několik smrtelných ran.

Přestože pohled na oběti v rodinném domě musel být naprosto hrůzný, zůstal uvnitř, jako by se nic nestalo. Během dopoledne v domě ještě stihl přebrat poštu, a dokonce mluvit s paní, která měla v ten den přijet v domě uklidit. S omluvou ji poslal pryč.

Zřejmě chladnokrevně vyčkával na posledního člena rodiny, druhého chlapce. Ten dorazil domů krátce po poledni. Tentokrát použil Dahlgren dokonce kámen a nezletilého chlapce, stejně jako rodiče a bratra, brutálně zavraždil. Těla všech čtyř obětí pak zabalil do oblečení a dům zapálil.

Hasiči přijeli k rodinnému domu na ohlášený požár až pozdě večer. Plameny rychle uhasili, co našli uvnitř domu, jim ale nahnalo hrůzu. Rychle je vystřídali kriminalisté a rozjelo se vyšetřování. Dahlgren seděl v tu chvíli už se sbalenými zavazadly v taxíku na cestě do Vídně.

Policie měla brzy hlavního podezřelého. Pro kriminalisty nebylo složité zjistit od sousedů informace o mladém studentovi, který s rodinou žil. Dahlgren se navíc prozradil, když o svém útěku napsal známému textovou zprávu. Oči detektivů se tak upřely na Vídeň. Vrah na útěku zatím v rakouské metropoli přenocoval.

Mimochodem, dodnes není jasné, kde a kdy nasedl na letadlo směr USA. Během mezikontinentálního letu čeští policisté získali poslední, nejdůležitější stopu. Potvrzení o nákupu letenky. V tu chvíli začalo vyjednávání s americkou stranou. Vrah sice zmizel z Evropy, stále ale existovala šance, že bude zadržen ve své domovině a vydán zpět. To se také nakonec stalo. Agenti FBI čtyřnásobného vraha zatkli hned, jak vystoupil z letadla.

Cesta zpět do Česka

Zadržení Dahlgrena federálními agenty byla ale jen polovina úspěchu českých detektivů. Ta druhá, o mnoho složitější, teprve přišla. Jeho obhájce začal usilovat o to, aby nebyl vydán do Česka. U nás mu hrozilo doživotí. V USA ale za činy spáchané mimo americké území nemohl být souzen. Po dvou letech vyjednávání právníků i diplomatů byl do Česka nakonec vydán a v červenci roku 2016, tedy více než tři roky po čtyřnásobné vraždě, odsouzen k nejpřísnějšímu trestu, jaký české zákony znají – doživotí.

Soudní znalci během procesu potvrdili předchozí domněnky o špatném psychickém stavu Kevina Dahlgrena. Už od dětství trpěl vážnou poruchou osobnosti a sklony k agresi. Brutální vraždy měl ale podle posudků spáchat příčetný. Přísný rozsudek tak nezvrátilo ani následné odvolání. Kevin Dahlgren se proto rozhodl pro jiné, mnohem fatálnější řešení své situace. Po dvou letech strávených ve Valdické věznici spáchal v cele sebevraždu.

Po hrůzném činu, který spáchal, přicházeli lidé s nejrůznějšími výpověďmi. Podle některých ovládal bojové sporty, další zase popisovali, jak po nich žádal marihuanu. Zda o démonech v hlavě svého hosta ale věděli příbuzní, nebo je před nimi dokázal utajit, zůstane už navždy nezodpovězeno.

Tagy: