Zkáza a zoufalost. Ukrajinské městečko se těžce sbírá z okupace, lidi děsí miny, líčí reportér

Ukrajinské město Makariv dva roky po osvobození

Reportáž z ukrajinského Makariva

Řada budov srovnaná se zemí, jinde strhané balkony nebo vybombardované střechy. Válka trvá dva roky a rekonstrukce budov nejde tak rychle, jak by se mohlo zdát. Reportér CNN Prima NEWS byl těsně po osvobození v kyjevské oblasti v městečku Makariv. Na místo se nyní po dvou letech vrátil, aby viděl, jak se Ukrajina vyrovnává s obrovskými škodami, které za sebou nechala okupační ruská armáda.

Každý den po celé dva roky je to stejné. Jdou na nákup kolem vybombardovaných domů, kolem sutin, které tragédii připomínají. Jejich panelák vydržel. Před dvěma lety byl plný děr od tankových granátů. Za dva roky od osvobození mají alespoň zalátané díry a nová okna. Ale ne všichni – někde ještě místo okenic vlají igelity. „Dveře máme rozbité, i v bytě je pár věcí rozbitých. Pomalu si to opravujeme sami, zvykli jsme si,“ popsal Anton, obyvatel Makariva, pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové si z mrtvých těl staví kryty, popsal operátor dronů. Stroje obráncům suplují granáty

O kousek dál jsou vidět ohořelé zdi. Místní řemeslníci přivezli dveře do koupelny jednoho z bytů, majitelka na ně šetřila dva roky. Nadávky, lamentování nad těžkým osudem, bídou nebo byť jen jedinou slzu byste v místech hledali jen těžko. Lidé na východní frontě jsou na tom hůř, říkají místní.

Jen letos bude Ukrajina potřebovat pro obyvatele Makariva a dalších měst 14 miliard eur. Bydlely tu tisíce lidí, kteří se teď nemají kam vrátit. Jejich domy trčí jako pahýly k šedivému nebi. „Čeho se nám nedostává? Míru,“ posteskla si jedna z místních. „Nikdo si nemyslel, že to bude tak dlouhé,“ přidala se další.

Ve vesnicích je situace ještě složitější – odminovat, pak se vrátit zahrabat na zahradě obrovskou díru, kde okupanti schovávali tank, jako to udělal Ihor z Andrijivky. „Když byla okupace, orkové nám dům zabavili. Žili tam, všechno rozbili. Tak pomalu opravujeme, jako teď všichni,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Okna mu pomohli opravit dobrovolníci, rozbombardovanou střechu také. Teď už může s manželkou a dvěma dcerami bydlet. Děsí ho ale miny v okolí.

Zoufalé nápisy „pomozte nám opravit dům“. To jsou pokusy těch, kteří na rekonstrukci nemají peníze. Těmto lidem postavily nejrůznější organizace alespoň malé domky z přepravních kontejnerů. Stejně se ale každý den musí dívat na to, co jim vzala ruská okupační vojska. Obyvatelé Makariva si však nestěžují. Stačí jim prý, že jim vláda za dva roky opravila okna, a jim tak nefouká studený vítr do bytů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Noční operace plná výbuchů a beznaděje. Štáb CNN na místě, kde Ukrajinci zachraňují raněné

Tagy: