Rusové si z mrtvých těl staví kryty, popsal operátor dronů. Stroje obráncům suplují granáty

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se přímo na frontě přesvědčil o tom, jak jsou drony pro Ukrajince důležité.

Reportér na Ukrajině s dronaři na frontě

Bezpilotní drony jsou na ukrajinské straně fronty zcela nepostradatelnou součástí boje. Přesvědčil se o tom i vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který doprovázel skupinu ukrajinských vojáků, jež drony rozváží přímo na frontovou linii. Vojáci se redaktorovi svěřili také se zkušenostmi z fronty. Bezpilotní stroje obráncům nahrazují tolik nedostatkové dělostřelecké granáty.

Muž, který rozvážku dronů řídí, před dvaceti lety přišel do České republiky z Ukrajiny. Začínal na stavbě, dnes spoluvlastní stavební firmu. Stroje vyrábí česká iniciativa Vozím drony, a to prakticky od začátku války.

ČTĚTE TAKÉ: Noční operace plná výbuchů a beznaděje. Štáb CNN na místě, kde Ukrajinci zachraňují raněné

Základna vypadá jako obrovská kutilská dílna. Vojáci mají za sebou nejrůznější osudy – jeden je bývalý manažer, druhý IT specialista, další energetik. Nezbytnou součástí předání dronů je i poděkování dárcům.

K další předávce dochází na silnici ve směru na Lyman. „Byl jsem v pěchotě, vím, jaké to je sedět v zákopu, když vás ostřeluje tank, tak se snažím svým spolubojovníkům pomoci a tanky ničit,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z operátorů dronů.

Přes kameru umístěnou na dronu musí vojáci často sledovat záběry jako z hororu. „Na našem úseku leží 100 mrtvých Rusů. Nejen, že je nesbírají, ale oni si z mrtvých těl staví i kryty,“ popsal další ukrajinský voják.

Další jednotka, které na své cestě předávají nezbytné vojenské vybavení, má mezi sebou také ženu. „Mám simulátor a na něm každý den trénuji,“ uvedla vojačka. Dokonce i psi se u jejich jednotky jmenují podle dronů – jeden podle tureckého Bayraktaru, druhý dostal jméno po dronu Mavic. Za jeden den rozdala skupina 65 dronů, které na mnoha úsecích fronty mohou znamenat zásadní rozdíl.

Zoufalý nedostatek munice

Bezpilotní stroje totiž Ukrajincům nahrazují zoufale nedostatkové dělostřelecké granáty. „Rusové jsou ročně schopni vyrobit tři miliony dělostřeleckých granátů, Evropa a USA nejsou schopny dodat Ukrajině ani polovinu z tohoto množství. Evropa na to totiž nemá výrobní kapacity, v USA peníze na výrobu granátů nejsou k dispozici, protože pomoc Ukrajině už šest měsíců blokují republikáni,“ vysvětlil z Kyjeva reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

A na frontě je to znát. „Rusové každý den v průměru vypálí deset tisíc dělostřeleckých granátů, Ukrajinci pětkrát méně, tedy jen dva tisíce,“ dodal Kaizr. Podle něj čekají Ukrajinci na dodávky granátů, které obstarala Česká republika, doslova jako na zázrak. Podle vojenských analytiků právě dělostřelecká palba rozhodne o tom, kdo válku vyhraje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mohutný nálet Ukrajinců. Drony v Belgorodu útočily na tajné služby, hoří rjazaňská rafinerie

Tagy: