Záhadný úkaz na noční obloze zaujal lidi. Expert vysvětlil, co světelnou spirálu způsobilo

Před časem se nad Havají objevil záhadný vesmírný úkaz – svítivá spirála viditelná i pouhým okem. Místní rychle pochopili, že nejde o nic nadpřirozeného. Nebeský vír měl totiž s největší pravděpodobností spojitost s průletem rakety Falcon 9.

Havajský dalekohled Subaru Telescope, který spravuje japonská astronomická organizace NAOJ, zachytil minulý týden na nebi dechberoucí podívanou. V průběhu noci se totiž nad Havajskými ostrovy objevila rotující svítící spirála, která chvíli plula po nebi a následně vyhasla.

Lidé na Havaji rychle pochopili, že nejde o zprávu mimozemské civilizace. Vytvoření vesmírné spirály mělo totiž logické vysvětlení.

„Spirála má zřejmě spojitost s letem společnosti SpaceX,“ uvedl na Twitteru účet Subaru Telescope.

Ve stejný den, kdy se na nebi objevila spirála, totiž do vesmíru letěla raketa Falcon 9. Stroj společnosti SpaceX vynášel ve službách Vesmírných sil USA novou družici na oběžnou dráhu.

„Úřady na Havaji sdělily, že již v minulosti byly na obloze patrné podobně zvláštní spirály a pruhy. A to právě po startu Falconu 9,“ zaznělo v reportáži CNN. Úkaz v minulosti viděli i na Novém Zélandu.

Podle Chrise Combse, který vyučuje aerodynamiku a mechanické inženýrství na Texaské univerzitě, dochází k tvorbě vesmírné spirály jen v ojedinělých případech. A jak tedy tento jev vznikne? Trysky rakety vypouštějí plyny, které mají vyšší tlak než atmosféra. Následně jsou prosvícené slunečním světlem, čímž dojde k tvorbě spirály, napsal web Space.

Vesmírný úkaz se objevil na nebi zhruba v době, kdy se od sebe oddělovaly první a druhý stupeň rakety.

Na kompletní reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: