Zloba v Paříži kvůli plakátu k olympiádě: Z věže Invalidovny zmizel kříž. Proč? žasnou lidé

Na oficiálním plakátu k Olympijským hrám v Paříži chybí kříž na Invalidovně.

Francii pobouřilo zmizení kříže z pařížské Invalidovny

Z pařížské Invalidovny zmizel kříž. Alespoň tedy na oficiálních plakátech pro olympijské hry. Umělec, který je vytvořil, ho na kupoli dómu nahradil neutrální šipkou. To vyvolalo mezi Francouzi pobouření. Vláda zároveň oznámila, že lidé nebudou mít možnost volně sledovat zahájení her z nábřeží Seiny. Vstup bude sice zdarma, ale pouze na pozvánky a vstupenky s identifikačním kódem.

V pondělí s velkou slávou odhalili v pařížském Musée d'Orsay oficiální plakát olympijských her. Autor neskrýval slzy dojetí. „Snažil jsem se být co nejvěrnější architektuře města, ale pojal jsem ji po svém a trochu si s tím pohrál, jak vidíte,“ sdělil autor plakátu Ugo Gattoni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie do své ústavy zakotvila právo na potrat. Zákonodárci rozhodli drtivou většinou

Autorova interpretace ale nenašla u lidí moc pochopení. Co zaujalo a pohoršilo většinu z nich, je chybějící kříž na kupoli Invalidovny, kde jsou pochováni významní Francouzi. Mezi nimi třeba i Napoleon. „Ten plakát je poplatný době, která popírá naši historii a kořeny a dělá z Francie jakousi nedefinovanou světovou vesnici,“ sdělila pro francouzskou televizi BFMTV křesťanská politička Christine Boutinová.

„Proč zmizel kříž ze špice dómu na Invalidovně na oficiálním plakátě pro olympijské hry? Proč žádná francouzská vlajka? Jaký smysl má organizovat ve Francii olympijské hry, když přitom skrýváme, kdo jsme?“ ptala se na sociální síti X opoziční politička Marion Maréchalová.

Na sociálních sítích pak lidé ironicky nabízejí další „korektní“ návrhy. „Navrhuji jít rovnou k věci,“ napsal na sociální síti X uživatel Martin S. a sdílel návrh plakátu, na kterém jsou velbloudi a muslimové. „Já bych navrhoval tohle. Je to mnohem blíže realitě,“ uvedl Nicolas D. a sdílel plakát s krysami.

Pařížská Invalidovna není jediná, která poslední dobou přišla o svůj křesťanský symbol. Automobilka Porsche nechala ve své reklamě na oslavu 60 let ikonického sporťáku zmizet sochu Ježíše shlížejícího z útesu nad Lisabonem. A podobně se vypařil křížek na koruně ve znaku fotbalového klubu Real Madrid poté, co klub podepsal dohodu s bohatými arabskými sponzory.

Tagy: