Na pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun, kvůli kterému bylo evakuováno skautské jamboree

Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje ve čtvrtek udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Informovala o tom agentura Reuters. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na 16 tisíc lidí se muselo evakuovat.

Na východním pobřeží Jižní Koreje napršelo až 60 milimetrů srážek za hodinu, zatímco na ostrov Čendžu a do provincie Kjongsang bouře přinesla silný vichr s maximální rychlostí až 100 kilometrů za hodinu, uvedla jihokorejská meteorologická agentura. V oblastech u severovýchodního pobřeží se čeká až 500 milimetrů srážek, v Soulu asi 100 až 200 milimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Rychnovskem se prohnalo další tornádo. Nic výjimečného, víc očí víc vidí, tvrdí experti

Khanun se pohybuje na sever přes Korejský poloostrov rychlostí zhruba 40 kilometrů za hodinu a jeho sílu pocítí i obyvatelé desetimilionové metropole Soul. V pátek by se měl tajfun přesunout nad území Severní Koreje.

Podle agentury Jonhap tajfun ve čtvrtek způsobil záplavy, sesuvy půdy a rozsáhlé škody na infrastruktuře. Zavřených je skoro 500 úseků silnic, kromě leteckých jsou zrušené i stovky železničních spojů. Více než 1 500 škol a školek se rozhodlo kvůli silným lijákům a vichru upravit své rozvrhy nebo úplně zavřít, uvedlo jihokorejské ministerstvo školství.

V regionech na jihu země muselo své domovy opustit přes 16 tisíc lidí a očekává se, že počty evakuovaných porostou, protože déšť zvedá hladiny toků a hrozí povodně.

Ve středu bouře prošla okolo japonského ostrova Kjúšú a stále bičuje některé části západního Japonska. Kvůli bouři bylo v úterý z dějiště světového jamboree v Jižní Koreji evakuováno více než 35 tisíc skautů, včetně českých a slovenských.

VIDEO: Největší manévry za 100 let. Desítky tisíc skautů se evakuují před bouří, míří do Soulu

Na tajfun se připravuje i Severní Korea, která očekává, že Khanun zasáhne její metropoli Pchjongjang. V ohrožených oblastech byly připraveny pytle s pískem a čerpadla, informovala státní tisková agentura KCNA.

Tagy: