Podzimní vlna covidu bude silnější než nyní, řekl Válkův náměstek. Promluvil o nové vakcíně

Josef Pavlovic

Rozhovor s Josefe Pavlovicem

Koronavirová vlna v Česku pomalu dosahuje svého vrcholu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Ten rovněž promluvil o novém typu vakcíny, která by měla mít silnější účinek na současné covidové subvarinaty. Teoreticky by do Česka mohla dorazit již v září. Rizikovým skupinám však Pavlovic doporučil, aby s posilující dávkou vakcíny příliš neotálely.

Denní přírůstky nakažených od začátku týdne postupně klesají. Podle Pavlovice letní vlna v Česku probíhá podobně jako ta, která se již přehnala například přes Portugalsko. „Nyní jsme na vrcholu. Máme nejvyšší čísla vlny a už nám růst stagnuje. V následujícím týdnu očekáváme další poklesy testovaných a později i hospitalizovaných,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

I proto se vláda bude soustředit na očkování spíš během září a října. „Očekáváme, že pro dávku si na podzim přijde přibližně dva a půl milionu osob. Jednou z hlavních  motivací je nová vakcína, která bude před novými subvariantami koronaviru chránit ještě lépe,“ řekl Pavlovic s tím, že i posilující dávka současné vakcíny chrání jedince před těžkým průběhem covidu několik měsíců.

Pokud tedy rizikové skupiny váhají, kdy jít na posilující dávku, podle Pavlovice by neměly příliš otálet. „Jestli je člověk z jakékoliv rizikové skupiny a má více než devět měsíců od předchozí dávky, je lepší na nic nečekat a nechat se naočkovat co nejdříve. Pokud je člověk zdravý, může si počkat na září nebo pozdější část podzimu a dostat novou upravenou vakcínu,“ sdělil.

Navíc je dost pravděpodobné, že podzimní vlna udeří silněji než letní, protože se koronavirus ve studeném počasí chová agresivněji. „Na podzim se častěji pohybujeme ve vnitřních prostorách a je sušší vzduch. Vir se šíří snáze a virová nálož je větší. Kvůli ní také na podzim hrozí těžší průběh než v létě,“ varoval Pavlovic.

Kdy přesně nová vakcína do Česka dorazí, zatím nelze s jistotou říct. Záležet bude na výrobcích, kteří budou látku distribuovat, či na Evropské lékové agentuře (EMA), která vakcínu pro země Evropské unie schvaluje.

Tagy:
zdravotnictví očkování vakcína koronavirus COVID-19 360° Josef Pavlovic Ministerstvo zdravotnictví České republiky