Na Přerovsku se srazily nákladní vlaky. Vykolejily tři vozy, doprava na Ostravu kolabovala

Srážka vlaků na Přerovsku

V pátek kolem desáté hodiny večer se částečně obnovil provoz na koridorové trati u Prosenic na Přerovsku, kde se ve čtvrtek v noci srazily dva vlaky. Plné obnovení provozu Správa železnic očekává za dva týdny. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle údajů Drážní inspekce dosahuje 21 milionů korun. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že na obnově jednoho z hlavních železničních tahů se pracuje s plným nasazením. „Celý den se odstraňují následky nehody, která znamenala vykolejení vlaků a ochromení dopravy. Do půlnoci by mělo dojít ke zprovoznění hlavní koridorové trati alespoň po jedné koleji obousměrně,“ řekl.

Provoz na trati se po jedné části kolejí podařilo obnovit zhruba 23 hodin po srážce. „Vlaky nyní jezdí po sudé kolejové skupině. Ke zprovoznění druhé části staničních kolejí dojde po výměně zničené výhybky. Její výroba potrvá cca 2 týdny. Následně proběhne oprava a plné zprovoznění trati,“ uvedla v pátek v podvečer Správa železnic.

Ředitel správy Jiří Svoboda v pátek odpoledne uvedl, že se začalo s odklízením vykolejených vagonů a odstraňováním poškozeného trakčního vedení. Opravit bude potřeba také svršek a výhybku.

Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, informovala její mluvčí Miluše Zajícová s tím, že vyšetřování potrvá několik měsíců. Po příčinách nehody, která se stala v prostoru výhybky, pátrají i inspektoři Drážní inspekce.

„Budeme zjišťovat, jak probíhal provoz na té trati, jak byla zabezpečena, jak strojvedoucí řídili a zda plnili všechny své povinnosti. V tuto chvíli je šetření teprve na začátku, budeme všechny tyto okolnosti, tedy jak technickou stránku, tak i lidský faktor, zjišťovat,“ řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. Doplnil, že vyšetřování je teprve na začátku, analyzovat se nyní budou data stažená ze zabezpečovacích zařízení a ze záznamových zařízení na lokomotivě.

Vlaková doprava kolabovala

Vlaky se srazily ve čtvrtek ve 22:55, podle informací Správy železnic vykolejily tři vozy, poškozená je lokomotiva nákladního vlaku a trakční vedení. Celkové škody odhadla Drážní inspekce na 21 milionů korun, z toho deset milionů na trati a 11 milionů na vlacích. „Dva souběžně jedoucí vlaky se srazily v prostoru výhybky, v důsledku této srážky došlo k vykolejení jednoho z vlaků, jednalo se o boční srážku,“ doplnil mluvčí inspekce Drápal.

Přerušený provoz mezi stanicemi Prosenice a Lipník nad Bečvou významně zasáhl do železniční dopravy, vlaky nabíraly zpoždění, v úseku nehody cestující regionální i dálkové dopravy převážejí náhradní autobusy, vyplývá z webu Českých drah.

Tagy: