Na prodej je první vůz F1 Michaela Schumachera. Stojí téměř 37 milionů korun!

Ve Velké Británii je momentálně k mání vůz formule 1, který odstartoval kariéru jednomu z nejslavnějších jezdců v historii tohoto automobilového sportu –⁠ Michaelu Schumacherovi. Jeden ze sedmi exemplářů modelu Jordan 191 může být váš za 1,25 milionu liber, tedy za přibližně 37 milionů korun.

Vůz formule 1, celým názvem Jordan 191 –⁠ Ford Cosworth HB, řídil Schumacher při svém debutu na Velké ceně Belgie v roce 1991, na jeho vůbec prvním závodě. Jeden z pouhých sedmi vyrobených exemplářů teď míří do prodeje. Zájemce za legendární stroj zaplatí v přepočtu 36 931 000 Kč (1,25 milionu liber).

S vozem Jordan 191 nejdříve soutěžil italský závodník Andrea de Cesaris na Velké ceně Maďarska v roce 1991, který se kvalifikoval na 16. místě a nakonec skončil na sedmé pozici. O dva týdny později debutoval za volantem tohoto monopostu teprve 21letý německý pilot Michael Schumacher.

Netrvalo dlouho a Schumacher začal během belgického závodního víkendu zajíždět lepší časy než De Cesaris, a to i přesto, že řídil jeho auto. Schumacher odstartoval závod na 7. místě, ale kvůli problémům se spojkou musel v prvním kole odstoupit.

Michael však svým výkonem ohromil nejen širokou veřejnost, ale dokonce i miliardáře a zároveň manažera týmu F1 Benetton Flavia Briatoreho, jenž mu následně nabídl kontrakt.

Formule putovala ke sběrateli

Po sezoně 1991 bylo auto prodáno belgickému sběrateli Jeanu Blattonovi, v jehož sbírce zůstalo až do roku 2005. Vůz poté koupil Didier Siruge. Od té doby se několikrát objevil na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, přičemž stále zůstává v provozuschopném stavu. Naposledy byl viděn na Masters Historic Race Weekend v Donington Parku na začátku tohoto roku.

První formule 1 Michaela Schumachera se nabízí v zachovalém stavu, se startovacím vybavením včetně předehřívače, s působivou historickou dokumentací a certifikátem pravosti, modelem s podpisem Schumachera a originálním volantem ve vitríně.

Tagy:
prodej Německo Velká Británie Formule 1 závodní vůz Goodwood debut závodní auta závodník Michael Schumacher motosport sportovní vozy bývalý pilot Formule 1 Závod série závodů automobilový sport Velká cena Maďarska Velká cena Belgie Jordan 191 Ford Motor Company Andrea de Cesaris Grand Prix Belgie Grand Prix Maďarska Donington Park