Střelba na ruské univerzitě: Studenti skákali z oken. Zemřelo šest lidí

Studenti permské univerzity vyskakovali před útočníkem z oken.

Na ruské univerzitě se střílelo

Nejméně šest mrtvých si vyžádala pondělní střelba na Permské státní univerzitě, informují tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo zdravotnictví. Vyšetřovací výbor dříve uvedl, že na místě zůstalo osm mrtvých. Další tři desítky lidí jsou podle úřadů zraněny. V univerzitním areálu střílel útočník, jehož vyšetřovací výbor identifikoval jako studenta této školy. Policie ho podle ruských médií zadržela. Při zatýkání se bránil a byl zraněn, píše agentura TASS. Jeho motiv je zatím nejasný.

Agentura Ria Novosti zveřejnila na sociální síti Telegram videa, která podle ní zachycují samotného střelce a pokusy některých lidí o útěk. Na jednom ze záběrů je vidět muž v černém, se zakrytým obličejem a s puškou, jak přichází k jedné z budov areálu. Podle agentury Reuters studenti stavěli u dveří do učeben barikády ze židlí, aby se k nim nedostal. Další vyskočili z okna, popsal agentuře TASS zdroj z bezpečnostních složek.

Střelce zneškodnil dopravní policista z posádky, která přijela na univerzitu v Permu jako první, uvedl TASS s odvoláním na mluvčí ministerstva vnitra Irinu Volkovou. „Vešel do hlavního objektu, zatímco jeho kolega začal organizovat evakuaci občanů,“ sdělila Volková. Policista podle ní v budově spatřil ozbrojeného muže, který několikrát vystřelil jeho směrem. „Dopravní policista opětoval palbu a zločince zranil. Přiběhl k němu, zneškodnil ho a poté mu začal poskytovat první pomoc,“ dodala.

Útočník měl být osmnáctiletý Timur Bekmansurov, jenž dříve na sociálních sítích umístil svou fotografii, na níž pózoval s puškou. „Hněv mě přemáhá, chci zničit vše, co mi stojí v cestě, zanechat v tomto světě co nejvíce bolesti, ti, které nemohu zabít, si tento den navždy zapamatují,“ napsal před činem na sociální sítě v příspěvku, který později zmizel.

Tisková služba univerzity agentuře Reuters dříve řekla, že útočník byl zabit. Vyšetřovací výbor nicméně posléze tuto informaci popřel, dotyčný žije a ošetřují ho v nemocnici. Jeho stav je podle zdravotníků vážný, píše TASS.

Legální zbraň

Informace o celkovém počtu obětí se podle různých zdrojů od začátku liší. Vyšetřovací výbor oznámil osm mrtvých a 28 raněných. Ministerstvo zdravotnictví později sdělilo, že si střelba vyžádala šest mrtvých a 24 raněných. Resort rovněž už dříve sdělil, že ne všechna zranění jsou střelná. Některá si podle něj způsobili studenti, když ve snaze uprchnout skákali z oken.

Podle agentury TASS útočník střílel z lovecké pušky, kterou si legálně pořídil v květnu. Rusko má relativně přísná pravidla a střelnou zbraň lze legálně získat jen obtížně. Civilisté si podle agentury Reuters mohou pořídit například lovecké pušky nebo sportovní zbraně, a to za předpokladu, že projdou testy a splní předepsané požadavky.

Prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího vyjádřil příbuzným a přátelům obětí pondělní střelby soustrast. „Premiérovi Michailu Mišustinovi dal pokyn, aby do Permu vyslal ministry Valerije Falkova a Michaila Muraška, aby poskytli pomoc zraněným i příbuzným obětí tragédie,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov s odkazem na ministry školství a zdravotnictví.

Město Perm leží na východě evropské části Ruska a od Moskvy je vzdálené asi 1 100 kilometrů. Místní univerzita, na které studuje přibližně 12 tisíc studentů, uvedla, že v době střelby byly v areálu zhruba tři tisíce lidí.

Střelby ve školách

Nejvíce dětí ve škole bylo zabito při třídenním obsazení školy v ruském severoosetském městě Beslan na začátku září roku 2004, které provedla skupina asi 30 teroristů. Po útoku ruských jednotek skončilo smrtí 334 lidí z řad rukojmích, včetně 186 dětí. Ozbrojenci, kteří byli až na jednoho zabiti, tehdy zadržovali ve škole 1 200 rukojmích.

Nejhorší útok v evropských školách, který provedl ozbrojený jedinec, si v říjnu 2018 vyžádal na odborném učilišti v Kerči na anektovaném Krymu 20 obětí. Pachatel vstoupil do školy s puškou, vystřílel všechny náboje, odpálil výbušné zařízení umístěné ve školní jídelně a sám se zastřelil. Letos v květnu zahynulo devět lidí, z toho sedm dětí, při střelbě ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu.

Tagy: