Na skládce pražců u elektrárny u Sokolova zasahují hasiči třetí den. Požár hned tak neskončí

Po dnech práce se hasičům podařilo požár u elektrárny na Sokolovsku zmenšit na polovinu

Exkluzivní záběry z vrtulníku, který pomáhá hasit požár v Tisové

Požár skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné Elektrárny Tisová na Sokolovsku se zatím podařilo hasičům zmenšit na polovinu. V neděli ráno snížili stupeň požárního poplachu ze zvláštního na třetí. Zásah bude pokračovat celou neděli a s velkou pravděpodobností i následující dny, řekl mluvčí krajský hasičů Martin Kasala. Požár vypukl v pátek večer a je jedním z nejzávažnějších za poslední dobu v Karlovarském kraji.

„Plochu zasaženou plameny se podařilo zmenšit na polovinu. Zásah pokračuje postupným rozhrabáváním stále žhnoucích hromad v kombinaci s použitím stále velkého počtu nasazených vodních proudů po celém obvodu místa,“ uvedl Kasal. Hasiči nadále využívají posily z okolních krajů, počty jednotek a techniky upřesní později. Vrtulníky už oheň nehasí. Požární vodu dopravují hasiči cisternami a velkokapacitním čerpadlem z blízkého odkaliště. V sobotu bylo nasazeno 72 kusů požární techniky.

ČTĚTE TAKÉ: Kameru si strč do někam. Na Žižkově měl před dětmi zavraždit ženu, u soudu nešetřil nadávkami

Z místa stále stoupá hodně kouře. Je viditelný z několika kilometrů, od noci lidé cítí silný zápach, na který si stěžují i na Facebooku. Výrazný zápach potvrzují hlavně obyvatelé Sokolova a okolí, situace se podle nich ale momentálně spíš zlepšila. Kouř je výrazně cítit i v Karlových Varech, zhruba 20 kilometrů od ohně.

„Kvůli změně počasí je (kouř z požáru) cítit na velké části území Karlovarského kraje,“ řekl Kasal. Situaci stále monitoruje chemická laboratoř. „Koncentrace zplodin ve vzduchu není nebezpečná, je ale velmi obtěžující. Pokud někdo cítí dráždění kvůli kouři, doporučujeme omezit větrání,“ uvedl.

Případ si v sobotu převzali kriminalisté a prošetřují možný přečin poškození cizí věci se škodou nad deset milionů korun. Podle informací ČTK se ale bude pohybovat spíše ve vyšších desítkách milionů korun. Existuje podezření na cizí zavinění.

Policie v pátek a sobotu uzavřela všechny cesty k areálu, řídila tam dopravu a do míst pouštěla jenom ty, kteří tam bydlí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky. „Od včerejšího večera je to tam průjezdné,“ řekla mluvčí policie.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná, která elektrárnu v roce 2016 koupila od ČEZ. Skládka pražců leží sice na jejích pozemcích, ale ty má pronajaté firma Waste Solutions. Sokolovská uhelná poskytuje součinnost při likvidaci požáru, stejně jako Waste Solutions.

Její jednatel Alexandr Bolcek uvedl, že pražce a další dřevěný odpad jako například palety a špulky na kabely, které firma štěpkuje na palivo pro teplárny a elektrárny, byly uloženy volně v kójích, nebyly pod střechou. Firma se podle webu specializuje kromě likvidací autovraků a stavebních odpadů i na drcení dřevěného odpadu a zbytků po těžbě, likvidaci pražců, impregnovaných sloupů, nebezpečných a ostatních odpadů. S několika mezinárodními firmami udržuje, rekonstruuje nebo likviduje tratě a vlečky v ČR i mimo ni.

Tagy: