Na Slovensku hořela nemocnice. Část pacientů evakuovali, příčinou byl nejspíš zkrat

Na Slovensku od nedělního rána zasahovali hasiči v Ústřední vojenské nemocnici v Ružomberoku. Hořela tam střecha chirurgického pavilonu. Část pacientů byla evakuována, oheň se již hasičům podařilo dostat pod kontrolu a požár lokalizovali.

Hasiči byli v neděli ráno přivoláni kvůli hustému dýmu. Příčina požáru je předmětem vyšetřování, pravděpodobně však podle informací webu myliptov.sme.sk došlo ke zkratu v jedné z kanceláří. Požár se o dvě hodiny později rozšířil do podkroví nemocnice, následně chytla střecha.

POŽIAR V RUŽOMBERSKEJ NEMOCNICI: POLICAJTI EVAKUOVALI PACIENTOV, NA MIESTE ZASAHUJEME SPOLU S HASIČMI V Ústrednej...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, October 17, 2021

Kromě chirurgie se v budově nachází oddělení cévní chirurgie a ortopedie. Na místě zasahuje několik hasičských jednotek z Ružomberoka, Dolného Kubína a Martina, do pomoci s uhašením se zapojili i dobrovolní hasiči z Likavky. Na místě jsou policisté. Kolem poledne na místo dorazila záchranná brigáda.

Nemocnice okamžitě začala evakuovat pacienty z chirurgického pavilonu, urgentní příjem pacientů byl zastaven. „Je tam hodně dýmu, hoří střecha. Nejdříve chtěli poslat pacienty domů, ale jsou tam i lidé po operaci. Mamku převezli na oční oddělení, další pacienty převážejí na jiné oddělení,“ sdělila dcera jedné z pacientek. Lidé, kteří na operaci čekali, byli posláni domů.

Evakuaci dobře zorganizovali

To byl případ i Eriky Dvorské, kterou požár nemocnice zastihl v době, kdy měla jít na operaci. „Náhle sestřičky křičely, že hoří a budou muset evakuovat budovu. Řekli nám, abychom zůstali na pokojích. Požár se rozšířil. Měli jsme se obléct a čekat na chodbě. Vše bylo velmi dobře zorganizované, postupně nás všechny evakuovali ven z budovy,“ přiblížila žena.

Krátce před 13. hodinou nemocnice informovala, že hasiči mají požár pod kontrolou a evakuace probíhá podle plánu. „V neděli kolem půl osmé ráno vypukl v podkroví chirurgického pavilonu požár. Podle dosavadních zjištění byl příčinou elektrický zkrat. Požár byl lokalizován a uhašen, po dvou hodinách však opět došlo ke vznícení,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Dišková.

POŽIAR V ÚSTREDNEJ VOJENSKEJ NEMOCNICI V RUŽOMBERKU JE POD KONTROLOU Dnes ráno o 7:30 vypukol v podkroví na...

Posted by Jaro Naď on Sunday, October 17, 2021

Doplnila, že nikdo z pacientů ani personálu nebyl zraněn. Dosud nemocnice musela evakuovat zhruba 70 pacientů. „O stav pacientů i personálu se ihned zajímal i ministr obrany Jaroslav Naď,“ dodala mluvčí. Ten na sociálních sítích informoval, že je v nepřetržitém kontaktu s vedením nemocnice i ministrem zdravotnictví, který byl osobně u nemocnice.

Škody v řádech milionů

„Od 13:00 zasedá krizový štáb, o jeho výsledku budeme informovat. Oprava postiženého chirurgického pavilonu bude naší nejvyšší prioritou,“ informoval. Prezídium Hasičského a záchranného sboru sdělilo, že se hasičům podařilo krátce po 14. hodině místo požáru lokalizovat. Záchranáři nadále rozebírají střešní konstrukci a hledají případné skryté ohnisko.

Škoda na budově se zatím odhaduje na 350 tisíc eur, v přepočtu téměř devět milionů korun. Podkrovní prostory o délce 40 metrů celé shořely, poschodí pod nimi jsou promáčená.

„Vhledem k tomu, že se hasilo vodou, tak budova zatekla. Budeme potřebovat revizní zprávu z rozvodů elektřiny a kyslíku. Zkrat nastal v prostorách, kde nikdo nebyl. Využívají se jako ubytovací kapacity pro personál,“ sdělil ředitel nemocnice Robert Rusnák.

Dodal, že pravděpodobně došlo ke zkratu v elektroinstalaci, která „má v tomto zařízení už svůj věk“. Nemyslí si, že za požárem stojí zavinění někoho z personálu nebo pacientů.

Tagy: