Slováci začali s celoplošným testováním. Za pár hodin odhalili tisícovku nakažených

Testování

Slovensko si připsalo na 2 600 nových případů za jediný den

Na Slovensku bylo v pátek zahájeno celoplošné testování na nemoc COVID-19. Za pár hodin odhalilo téměř tisícovku nakažených. V pátek v zemi přibylo celkem 2600 nových případů. Vláda kvůli nárůstu nakažených razantně zpřísňuje opatření proti šíření nemoci. Od soboty zavádí zákaz vycházení.

Zdravotníci v neprodyšných oblecích připomínajících skafandry, policie, armáda a dobrovolníci. Tak to od pátečního rána vypadalo na odběrových místech ve čtyřech nejpostiženějších regionech na severu a východě Slovenska. Začalo tam plošné testování osob starších deseti let. Na některých místech se už od rána tvořily dlouhé fronty, někde se začínalo se zpožděním.

Do pilotní fáze plošného testování spadá i okres Tvrdošín na severním Slovensku, kde je na počet obyvatel nejvíce nakažených. V odběrná místa se proměnily sportovní a kulturní objekty nebo prázdné školy či hotely. „Dneska se testuje venku, uvidíme zítra. Má být lepší počasí, ale je to připravené i pro vnitřní prostory,“ uvedl Ivan Šaško, primátor Tvrdošína.

Výsledky za 15 minut

Výsledky testů jsou k dispozici už za 15 minut. Každý tedy odchází s jasným verdiktem: negativní nebo pozitivní.

Slovenská vláda si od největší logistické akce svého druhu v novodobých dějinách země slibuje odhalit ložiska nákazy. Testování je sice dobrovolné, ale jen lidé s negativním výsledkem testu budou moci využívat některé výjimky ze zákazu vycházení, který začne na Slovensku platit už v sobotu.

Tagy:
nemoc Slovensko nouzový stav zákaz vycházení koronavirová opatření lockdown celoplošné testování testování na koronavirus Vláda Slovenské republiky Tvrdošín