Do Česka dorazil první sníh. Pokryl Boubín i Velký Javor na Šumavě

Sníh na Boubínu

První sníh na Šumavě

Na Šumavu už na začátku září dorazil první sníh. Pokryl vrchol Boubína, ale mnohem hustěji sněžilo na Velkém Javoru a Luzném, které se nachází na německé straně pohoří.

„Ochlazení přineslo první sněhové vločky na Šumavu a do Bavorského lesa. Na hřebenech se dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) ráno ukazují první sněhové vločky,“ uvedla skupina We Love Šumava na Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí se zblázní i u sousedů. V Alpách se připravují na přívaly sněhu, pak přijde babí léto

Příspěvek doplnila o zasněžené záběry z Velkého Javoru, nejvyššího vrcholu Šumavy s nadmořskou výškou 1 456 metrů, který se nachází nedaleko českých hranic.

A ani české hory nezůstaly ochuzeny. Dle kamerových záznamů první sněhový poprašek pokryl i Boubín.

Teploty těsně nad bodem mrazu hlásí také Sněžka. „0,2 °C. Zatím ale bez sněhu,“ stojí na sociální síti X Krkonošského národního parku. Podle webu in-pocasi.cz by se během dne sněhová pokrývka měla objevit i tam.

Vydatnější sněžení pak meteorologové očekávají v sobotu, kdy by mohlo napadnout i několik centimetrů. V neděli během dne se začne opět oteplovat.

Sníh letos dorazil do Česka téměř o měsíc dříve, než loni, kdy ho meteorologové zaznamenali až 8. října. V roce 2022 zase 18. září.

Obavy ze sněhové kalamity v Rakousku

Vydatné sněžení by mělo v průběhu čtvrtka zasáhnout také Alpy. Na severu by hranice sněžení měla v průběhu večera klesnout i na 1700 až 1200 m n. m., při intenzivních srážkách může lokálně sněžit dokonce i níže, uvádí web GeoSphere Austria.

„Tak vydatné sněžení nízko v Alpách v tomto ročním období není obvyklé. Stromy zde ještě mají listy a pod tíhou sněhu se mohou hroutit,“ stojí na webu in-pocasi.cz. Foukat by měl navíc silný vítr a není tak vyloučeno, že se místy budou tvořit sněhové jazyky a závěje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku padnou limity 50leté vody. Meteorolog předpověděl, kdy se řeky začnou vylévat z břehů

Tagy: