V Česku padnou limity 50leté vody. Meteorolog předpověděl, kdy se řeky začnou vylévat z břehů

Meteorolog František Šopko

Meteorolog Šopko o počasí

Limity padesátileté vody rozhodně budou překonány. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to ve středu uvedl meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Popsal také, jak se situace v nadcházejících dnech, kdy Česko sevřou extrémní srážky, bude pravděpodobně vyvíjet.

Situaci ohledně hrozby povodní bude komplikovat silný vítr. „Bude podstatným způsobem zesilovat srážky na návětří hor. To znamená, že v oblastech, kde k tomu dojde, budou rozhodně překračovány limity padesátileté vody,“ varoval Šopko.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí se zblázní i u sousedů. V Alpách se připravují na přívaly sněhu, pak přijde babí léto

Předpověď ze středy podle něj stále platí. Nejvíce zaprší zejména ve východní polovině republiky. „Půjde převážně o úhrny od 150 do 250 mm. Nejvíce srážek se očekává v oblasti Jeseníků, a to i přes 300 mm,“ dodal ve vysílání meteorolog. A právě na východě Česka v Jeseníkách může hrozit největší nebezpečí.

Deště podle něj začnou dělat problémy až během pátku. „Zpočátku se budou vsakovat do půdy. I vodní toky pojmou poměrně velké množství vody, ale srážková činnost zesílí během pátečního dne, kdy při vysokých srážkových úhrnech očekáváme, že dojde ke vzestupům hladin řek. K jejich rozlévání začne docházet přibližně v pátek večer a bude pokračovat během soboty a neděle,“ uvedl.

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder v středu uvedl, že předpověď nápadně připomíná tu z let 1997 a 2002. „Je to specifická synoptická situace a rozmístění jednotlivých tlakových polí je si velice podobné s povodněmi z let 1997 a 2002. Nad území střední Evropy přijde tlaková níže, která nejdříve přejde naše území z východu a poté se obrátí a přejde naše území podruhé,“ popsal.

Na extrémní počasí se nicméně připravují města napříč Českem. Hasiči v Brně i v Jeseníku plní pytle pískem, ti moravskoslezští ruší Den otevřených dveří stanice. Na silný déšť a možné povodně se připravuje i Praha – městské organizace prověřují techniku, materiál a zajišťují pohotovost zaměstnanců, správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky

Tagy: