Na Šumavě v noci naměřili přes minus 20 stupňů Celsia. Na silnicích hrozí náledí

Mráz na Šumavě

Řidiči by se měli mít v sobotu ráno na pozoru. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal od pátečního podvečera výstrahu před náledím. V noci na většině Česka panovalo mrazivé počasí, na Šumavě naměřili až minus 22 stupňů Celsia.

Výrazné mrazy byly nejen na Šumavě u Kvildy, kde meteorologové naměřili minus 22,1 stupně Celsia, ale i v Pohoří na Šumavě. Tam teploměr ukázal minus 20 stupňů Celsia.

„Teploty jsou nízké, jelikož se vyjasnilo. Ale na začátek března se nejedná o žádné extrémní hodnoty,“ uvedl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Dodal, že mrzlo na území celého kraje, kde meteorologové naměřili od minus šesti do minus deseti stupňů Celsia. Nejnižší hodnotu minus 22,1 stupně zaznamenala ale stanice Perla u Jezerní slatě poblíž zmiňované Kvildy na Prachaticku.

Od pátečního podvečera navíc meteorologové vydali výstrahu před možným náledím a zmrazkami, řidiči by proto měli být opatrní. Ojediněle by se mohly objevit i mrznoucí mlhy.

V sobotu přes den by však mělo být jasno. Teploty by se měly pohybovat od jednoho do pěti stupňů Celsia. Na horách vystoupají maximálně do minus čtyř stupňů Celsia. Silnější mrazy nelze podle předpovědi vyloučit ani v neděli ráno, doplnil Maňhal.

Na silnicích v Jesenicku je zledovatělý sníh

Na silnicích ve vyšších polohách Jesenicka leží uježděná a zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Při jízdě je ttedy nutná opatrnost. Na Šumpersku je uzavřena silnice II/369 mezi Hanušovicemi a Raškovem, místní částí Bohdíkova.

V Loučné nad Desnou na Šumpersku a v Bělé pod Pradědem na Jesenicku se na silnici I/44 vedoucí přes Červenohorské sedlo v pátek vytvořila ledovka. Správci silnic varovali, že i v soboru ráno zůstává komunikace nesjízdná pro nákladní automobily.

Ostatní silnice na Jesenicku a Šumpersku jsou většinou holé a vlhké, místy se tam vyskytují mlhy, na místě je opatrnost. Vozovky v dalších částech Olomouckého kraje, tedy na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku, byly ráno suché a sjízdné bez omezení.

V kraji je většinou polojasno až jasno. Teploty se v regionu ráno pohybovaly od minus osmi do minus jednoho stupně Celsia, na severu kraje klesaly až k minus osmi stupňům Celsia. Během dne bude jasno až polojasno, přechodně oblačno.

Tagy: