Na Teplicku se srazilo osm aut a cisterna. Do okolí uniklo asi tisíc litrů nafty

Čtyři lidé utrpěli zranění při nehodě osmi aut a cisterny na silnici číslo 13 u Hostomic na Teplicku. Sanitky je odvezly kvůli podezření na středně vážná zranění do nemocnic, řekl mluvčí záchranářů Prokop Voleník. Z cisterny uniklo asi 1000 litrů nafty. Silnice je ve směru na Bílinu uzavřená, objízdné trasy vedou přes Všechlapy, Zabrušany a Zelénky. Informovala o tom mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová s tím, že silnici podle prvotních informací při nehodě pokrýval led. Ledovka komplikuje dopravu také na Moravě.

„Od rána jsme kvůli náledí zasahovali u devíti nehod. Většinou se jednalo o lehká zranění, případně o podezření na středně vážná,“ uvedl Voleník.

„Jednotky v Ústeckém kraji zasahují od ranních 5:31 u šesti dopravních nehod na zmrzlé vozovce. Šest jednotek zasahuje u dopravní nehody devíti osobních aut a cisterny u Chudeřic na Teplicku. Pět lidí je v péči Zdravotnické záchranné služby. Z cisterny uniká nafta, kterou hasiči zachytávají a bude se přečerpávat. Další dopravní nehodu osobního a nákladního auta řeší hasiči u Světce. Tam je jeden zraněný člověk. Dvě jednotky zasahují u Křimova na Chomutovsku, kde tahač s návěsem narazil do svodidel,“ napsali na sociální síti X hasiči Ústeckého kraje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mladík na Teplicku riskantně předjížděl a skoro zabil řidiče. V krvi měl THC, dostal podmínku

Pět aut se srazilo u Údlic na Chomutovsku. Podle prvotních informací se nehoda obešla bez zranění. U Chomutova se převrátilo vozidlo na bok, zraněnou řidičku vyprostili hasiči. U Hory svatého Šebestiána narazil kamion do svodidel a uzavřel pruh ve směru na Německo. Několik nehod se podle Gazdošové stalo kvůli náledí na Litoměřicku a na Mostecku.

Podle meteorologů se má během pondělí oteplit až na deset stupňů, na horách až na šest. Očekávají se dešťové přeháňky.

Ledovka komplikuje dopravu na Moravě

Solené silnice na Vysočině jsou mokré, na vedlejších komunikacích jsou zbytky rozbředlého sněhu. V Novém Městě a okolí padal mokrý sníh, jinde byly dešťové přeháňky. Na Třebíčsku se k ránu tvořila ledovka. Situace se liší místo od místa, řidiči by měli jezdit s velkou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby.

Na jihomoravských silnicích druhé a třetí třídy se místy tvoří ledovka. Kvůli počasí a špatné sjízdnosti se zpožďují některé autobusové linky o pět až 15 minut, ojediněle i více. Spoje Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje ráno kvůli čekání na posyp neobsluhovaly Kubšice na Znojemsku nebo Šumice, Zhoř a Biskoupky na Brněnsku. Silničáři uzavřeli pro vozidla nad 12 tun komunikaci mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku. Opatření platí do odvolání. Zvýšenou opatrnost kvůli náledí či ledovce doporučují na Blanensku, Vyškovsku, Znojemsku i Brněnsku. Konkrétní varování se týká například silnice mezi Babicemi nad Svitavou na Brněnsku a Křtinami na Blanensku.

Na některých vozovkách ve Zlínském kraji zůstával v pondělí ráno rozbředlý sníh. Řidiči se s jeho zbytky setkají především na silnicích nižších tříd na Vsetínsku a Kroměřížsku. Na silnicích druhé a třetí třídy v obou okresech, které se při zimní údržbě nesolí, je místy uježděná vrstva sněhu posypaná kamennou drtí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na silnicích na Vsetínsku se může tvořit náledí nebo námraza, na Uherskohradišťsku a Zlínsku ledovka, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Namol opilý cizinec srazil v Brně dva chodce. Když se šel druhý den udat, stále nebyl střízlivý

Tagy: