Mladík na Teplicku riskantně předjížděl a skoro zabil řidiče. V krvi měl THC, dostal podmínku

Mladík nebezpečným předjížděním způsobil v roce 2022 vážnou nehodu na Teplicku

Podmíněný trest 14 měsíců si ve čtvrtek odnesl od soudu 23letý řidič, který při nebezpečném předjíždění podle rozsudku zapříčinil vloni v říjnu těžkou nehodu u Duchcova na Teplicku. Obžaloba ho navíc vinila i z toho, že řídil pod vlivem drog. To se ale soudu nakonec prokázat nepodařilo.

Bylo 12. října 2022 půl šesté ráno, když 23letý dělník podle obžaloby mířil autem do práce. Vezl s sebou i svého kamaráda. Jízda za náklaďákem ho ale zřejmě zdržovala, a tak se ho u Duchcova na Teplicku rozhodl riskantně předjet.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda spolužaček skončila tragicky. 18letá Nina nepřežila, ze záběrů vozu na šrot mrazí

„Předjížděl v místech, kde neměl dostatečný rozhled a nemohl se bezpečně zařadit před vozidlo, které předjížděl,“ popsal u soudu státní zástupce. Srážce už nešlo zabránit. V protisměru se mladý řidič čelně střetl s autem, které šoféroval 57letý muž. S ním redakce CNN Prima NEWS mluvila několik týdnů po nehodě v ústecké nemocnici.

„Za tím kamionem na mě vjelo to auto. Měl jsem dvě vteřiny. To bylo tak rychlý, že prostě jsem nic nestačil udělat, dal jsem nohu z plynu a akorát zařval: ,Nééé,‘“ popsal tehdy redakci. Jeho zranění byla vážná, v nemocnici bojoval o život. Nakonec přežil, ponese si ale doživotní následky. Mladík i jeho spolujezdec utrpěli jen lehké zranění. Jak zjistili kriminalisté, 23letý viník byl po nehodě pod vlivem THC. Státní zástupce navíc argumentoval, že marihuanu kouřil už před jízdou.

Mladík před soudem sice doznal vinu v části nebezpečného předjíždění, k drogám se ale vyjadřovat nechtěl. „Vypovídat nebudu. Trvám na své výpovědi, kterou jsem učinil na policii a je pravdivá. Strašně toho moc lituju, co se stalo, budu to mít do konce života před očima před sebou,“ reagoval směrem k soudu. Už v přípravném řízení na policii popřel, že by kouřil marihuanu před jízdou. Tvrdil naopak, že si tzv. splif, tedy cigaretu se směsí tabáku a marihuany, zapálil až po nehodě kvůli tomu, že byl z celé situace v šoku. „Ano, viděl jsem ho ze strany, jak kouří,“ potvrdil u soudu jeho tehdejší spolujezdec z auta.

„Pan obžalovaný by si měl do budoucna rozmyslet, jestli chce řídit auto, nebo požívat návykové látky. Obojí nejde,“ sdělil v závěrečné řeči státní zástupce.

Soud si nechal zpracovat znalecké posudky, které přítomnost THC v krvi mladíka potvrdili. Přesto nakonec uvěřil verzi obžalovaného. „V rámci provedeného dokazování v žádném případě nebylo prokázáno, že by měl pan obžalovaný tu omamnou psychotropní látku požít před jízdou,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Stanislav Řehola. Ten současně dodal, že podobné případy jsou velmi časté a ani znalec nedokáže odhalit, zda si drogy dotyčný vzal před jízdou, během ní nebo až po ní.

Vážná nehoda se tento týden odehrála také na dálnici D1, více v reportáži:

„My jsme s výrokem soudu o vině spokojeni s tím, že se opravdu podařilo prokázat, že můj klient neřídil vozidlo po užití návykové látky,“ reagovala obhájkyně obžalovaného Lucie Kýčková.

Mladík doposud nebyl soudně trestaný. Vedle 14měsíčního podmíněného trestu a dvouletého zákazu řízení musí ještě zaplatit zraněnému muži bolestné, a to přes půl milionu korun. Dalších více než 300 tisíc dluží pojišťovně. Verdikt komentovat nechtěl, vzdal se ale práva na odvolání.

Oproti tomu státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Rozsudek tak ještě není pravomocný.

Tagy: