Nedostatek léků řeší Češi po svém. Sirupy si vyrábí sami, ministerstvo ale varuje

Někteří Češi se současnou situaci kolem výpadků dodávek léků tlumících u dětí horečku rozhodli řešit po svém – sirupy si dělají doma sami. I část lékáren začala vyrábět vlastní přípravky. Jde zatím pouze o dětské čípky. Výroba sirupů je totiž finančně výrazně nákladnější. Domácí přípravu léků nebo sirupů ale ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje.

Někteří lidé se rozhodli přípravky tlumicí horečku nebo bolest v krku vyrobit sami. Třeba Tomáš Kotora z Plzně. „Na teplotu mám připraveny šípek, jak to měly naše babičky. Mohu z něj udělat buď čaj, nebo pro nás pro muže ho naložím na měsíc do vodky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. „Nejsem úplně alternativně zaměřeny, ale používám třeba badyán, který je známý jako antivirotikum,“ doplnil.

Domácí přípravu léku ale ministr zdravotnictví nedoporučuje. „Bezesporu není dobré si dělat medicínu doma, pokud to není čaj s citronem a medem, nebo pokud to není jiný bylinkový čaj,“ řekl ministr Vlastimil Válek (TOP 09).

Část lékáren se na situaci s aktuálním nedostatkem medikamentů rozhodla reagovat samovýrobou vlastních. „Máme centrální laboratoř, kde jsme schopni například vyrobit antipyretické dětské čípky na bázi paracetamolu,“ konstatoval mluvčí sítě lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Do výroby sirupů, tlumících u dětí horečku se prý lékárna nepouští. Jde totiž o výrazně nákladnějších proces a lidé by si za ně připlatili minimálně o 100 procent víc než platí teď.

Podle některých lékařů nás situace s výpadky dodávek léků čekají i v následujících měsících.

„Myslím, že bude zase návrat ke kořenům, budeme se muset učit fytoterapii, fyzikální techniky,“ doplnila pediatrička Zdeňka Růžičková. Podle odborníků je cestou nezávislost Česka na dodávkách léčivých látek ze zahraničí. To je ale podle tuzemských farmaceutických firem proces na mnoho let.

Tagy: